Skræmmende finske erfaringer med offentlig lønfest

Slettet Bruger,

13/12/2007

Historien har det med at gentage sig, hvis man ikke lærer af den første gang. Sådan lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening, der advarer politikerne mod at eftergøre Finlands forsøg med lønfest i det offentlige. Det skriver Børsen.

De offentligt ansatte finner fik ved det sidste valg stemt sig til store lønstigninger på 13 pct. over de næste to et halvt år. Det har fået bitre konsekvenser i landet med de tusind søer.

"Finland er et halvt til et helt år foran, og vi kan se uhyggelige paralleller til Danmark. Den udvikling bør definitivt standses. Ingen kan være interesseret i, at vi ender med lavere reallønsstigninger, højere inflation og dermed et ringere grundlag for vores samlede velfærdssituation," siger Jørn Neergaard Larsen, adm. direktør i DA til Børsen.

Negativ lønspiral
Finlands uheldige erfaringer med offentlig lønfest maner også til eftertanke på Christiansborg.

"Det, vi ser i Finland, er præcis det, vi advarer imod. Meget store lønstigninger giver dårligere konkurrenceevne, lavere beskæftigelse, færre skatteindtægter, større udgifter til offentlig forsørgelse und so weiter. De økonomiske grundregler for, hvordan man kan skabe en negativ lønspiral, gælder i alle lande, og Danmark er ikke undtaget," siger Venstres finansordfører, Peter Christensen.

Socialdemokraterne, der sammen med Dansk Folkeparti agter at forgylde de offentligt ansatte med en milliardpulje, har ikke i sinde at opgive deres lønfestsplaner.

"Vi lytter til vismændene, DA og de fagforeninger, hvis medlemmer har et lønefterslæb. Det er vigtigt, at dansk økonomi fastholdes på ret kurs, og at vi samtidig kan sikre rekrutteringen til den offentlige sektor, der bliver udfordret de næste fem til ti år. Vi mener, at der kan findes en løsning, men ekstra løn er en del af løsningen," siger finansordfører Morten Bødskov til Børsen.

[email protected]

Kilde: