Skattetrykket kan stige efter en reform

Selv om Danmark i dag har verdens højeste skattetryk, så risikerer danskerne at vågne op til et endnu højere af slagsen

Slettet Bruger,

03/02/2009

Selv om Danmark i dag har verdens højeste skattetryk, så risikerer danskerne at vågne op til et endnu højere af slagsen.

Det kan ske, hvis Skattekommissionens udspil bliver gennemført til punkt og prikke. Det vurderer flere økonomer, og Skattekommissionen erkender selv, at det kan ske, skriver dagbladet Børsen.

"Det er rigtigt, at når folk arbejder mere, kommer de også til at betale mere i skat. Så i og med at vi har progressive skatter, kan det godt være, at det målte skattetryk faktisk går hen og bliver større. Men det synes jeg ikke i sig selv er et problem. Det er udelukkende, fordi de bedre strukturer giver en positiv respons. Man skal passe på ikke at fokusere for meget på skattetrykket," siger Claus Thustrup Kreiner, professor i økonomi og medlem af Skattekommissionen, til Børsen.

Udspillet, der sænker skatten på arbejde med 35 mia. kr., henter lige så mange penge ind ved at sætte skatten op andre steder. Derimod er de dynamiske effekter, der opstår, når danskerne reagerer på den lavere skat og arbejder mere, ikke med til at finansiere noget.

Der er tale om yderligere 7-10,5 mia. kr., der ifølge Skattekommissionen bør gå i statskassen for at finansiere en del af hullet i regeringens 2015-plan, hvor der mangler mindst 14 mia. kr. Men det betyder altså, at danskerne reelt står til at betale mere i skat efter reformen. Og netop fordi det danske skattesystem er progressivt, så man lander på højere skattetakster, når man arbejder mere og tjener ekstra penge, kan skattetrykket stige.

Om det ender sådan, afhænger af, hvor meget økonomien vokser samtidig, for skattetrykket måles som de samlede skatter og afgifter i forhold til BNP, skriver Børsen.

[email protected]

Kilde: