Skattesmæk til regeringen

Slettet Bruger,

07/09/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

Man kan ikke både blæse og have mel i munden, lyder et velkendt ordsprog, og det synes også at være beskeden til regeringen i en meningsmåling lavet af Greens for Børsen. Her taber regeringspartierne samlet set ni mandater i forhold til valget i 2005. Samtidig står Ny Alliance til 13 mandater.

I regeringens tilfælde kan man ikke både rykke sig mod midten og samtidig tilfredsstille kernevælgerens ønsker om substantielle skattelettelser. Og det koster stemmer til Ny Alliance, erkender de Konservatives skatteordfører, Jakob Axel Nielsen.

"Jeg tror, at der i befolkningen er et meget stort misforhold mellem det, vi kan få gennemført, og det Ny Alliance kan stå og råbe fuldstændig ansvarsfrit ud over sletterne," siger Jakob Axel Nielsen til 180Grader.dk.

"Men det er en realitet, at poltik handler om, at man får skabt flertal. Og hvis Ny Alliance skulle have deres politik i gennem, så ville de også brage panden mod den mur, at et stort flertal af Folketingets partier er uenige med dem," siger han.

Plads til alle
Men er meningsmålingen ikke et udtryk for, at regeringspartierne ikke kan rumme både de vælgere, der er tilfredse med regeringens midtsøgende kurs og så traditionelle, borgerlige kernevælgere, der vil have borgerlig politik på dagsordenen?
"Nej. Det er et temperamentsspørgsmål. Jeg tror, at folk nogen gange sidder og tænker, 'for fanden hvor blir' det pragmatisk'. Så synes de, det er mere tilfredsstillende, det Ny Alliance siger, men de glemmer, at vi et langt stykke hen ad vejen har de samme ambitioner, men det er vores lod, at kæmpe for det, der er praktisk muligt."

Men hvis regeringen var lidt bedre til at udtrykke sine visioner på skatteområdet, så kunne folk vel godt forstå, at det ikke nødvendigvis kan gennemføres her og nu?
"Jeg kan godt forstå, at du siger det, og med al respekt for Venstre, så har de ligget meget lavt på behovet for skattelettelser, kan jeg vist godt tillade mig at sige. Men hvis jeg kigger på mit eget parti, så synes jeg nok, at vi har sagt, at vi har en vision om, at ingen skal betale mere end 50% i skat."

Et symbol på at magt koster
Men hvis I er så gode til at forklare om jeres visioner, hvorfor flygter jeres vælgere så?
"Når vi efter en forhandling kommer ud med et resultat, der jo ikke svarer til vores inderste ambition, men som svarer til det, der var politisk muligt, så tror jeg, at folk fokuserer for meget på forskellen på vores vision og vores resultater. Det er et symbol på, at magt koster," siger Jakob Axel Nielsen.

Han bakkes tildels op af politisk kommentator Henrik Qvortrup, der kalder Ny Alliances udspil for en "gratis omgang", men afviser at vælgerflugten fra regeringspartierne skyldes utilfredshed med skattepolitikken.

"Der vil givetvis nok være nogle borgerlige kernevælgere, som føler sig appelleret til af Ny Alliances snak om 40% skat for alle. Men jeg tror ikke, det kan forklare hele bevægelsen. Jeg tror, bevægelsen i mandater fra regeringspartierne til Ny Alliance først og fremmest kan forklares med, at folk har lyst til, at der sker noget nyt og spændende i politik," siger Henrik Qvortrup til 180Grader.dk.

[email protected]

Kilde: