Skattereform vil betyde katastrofe for landbruget

Landbruget bliver 16 gange så hårdt belastet som øvrige erhverv og er dermed den helt store taber, hvis Skattekommissionens forslag til en skattere...

Slettet Bruger,

11/02/2009

Landbruget bliver 16 gange så hårdt belastet som øvrige erhverv og er dermed den helt store taber, hvis Skattekommissionens forslag til en skattereform bliver gennemført. Det skriver dagbladet Børsen onsdag.

Mejerigiganten Arla Foods har eksempelvis udsigt til en årlig ekstraregning på 300-350 mio. kr., hvis politikerne gennemfører forslaget om at lægge afgift på køernes udledning af metangasser og dertil kommer yderligere afgifter på kvælstofilter.

Sammenlagt kommer landbruget til at bøde med 2,4-2,7 mia. kr., viser beregninger fra Landbrugsraadet.

"Det er dybt kritisk og bemærkelsesværdigt, at man belaster en sektor 16 gange hårdere end andre sektorer," siger direktør i Landbrugsraadet Claus Søgaard-Richter.

Skattekommissionen har beregnet, hvor hårdt de enkelte sektorer bliver ramt økonomisk af reformen, der vil sænke skatten på arbejde med 35 mia. kr. Målt på procent af produktions-værdi bliver landbruget belastet med 3,2 pct., mens industrien slipper med 0,7 pct.

Alene metanafgiften på køernes bøvser og prutter kommer ifølge Arlas beregninger til at koste 100.000 kr. om året for en gennemsnitlig landmand med 120 malkekøer.

Arla Foods ønsker ikke p.t. at kommentere detaljerne i forslaget, men konstaterer, at mejeriselskabets samlede merudgift bliver på 300-350 mio. kr., hvis forslaget vedtages, og bakker generelt op bag landbruget kritik, skriver Børsen.

[email protected]

Kilde: