Skattekommissionen: Maks. fire års SU

Når de højt uddannede ikke længere skal betale så høj en skat på den sidst tjente krone, så kan de også også godt betale en større del af deres lev...

Slettet Bruger,

02/02/2009

Når de højt uddannede ikke længere skal betale så høj en skat på den sidst tjente krone, så kan de også også godt betale en større del af deres leveomkostninger, mens de studerer. Det mener Skattekommissionen, som senere i dag barsler med sine anbefalinger, ifølge Ugebrevet A4.

Ifølge A4's oplysninger indebærer kommissionens forslag, at Statens Uddannelsesstøtte (SU) forkortes til maksimalt fire år, og at studerende på lange, akademiske uddannelser så må låne sig vej frem de sidste år af studiet eller tjene penge ved siden af studiet.

For økonomerne i regeringens skattekommission er verdens mest generøse støtteordning til studerende et logisk sted at hente pengene, hvis topskatten skal ned. Særligt hvis besparelserne gennemføres på en måde, så det udelukkende rammer studerende på de lange, videregående uddannelser. En meget stor del af denne gruppe ender nemlig med en løn langt over topskattegrænsen. En af skattekommissionens helt store udfordringer har netop været at sørge for, at det bliver de højtlønnede selv, der betaler for skattelettelserne.

Set med de briller kan forslaget faktisk være lidt af et columbusæg, mener professor i økonomi ved Handelshøjskolen i København (CBS) Jan Rose Skaksen. I 2003 var han som vismand i Det Økonomiske Råd med til at designe et forslag, der i store træk ligner det, skattekommissionen fremlægger.

"Når du har en bachelorgrad, hører du allerede til de mest privilegerede i Danmark målt på livsindkomst," siger Jan Rose Skaksen til A4.

Anders Holm, professor i sociologi og forsker i uddannelse og social arv ved Københavns Universitet, advarer imidlertid imod forslaget.

"Forslaget har en klar social slagside. Jo mindre SU, jo større skævvridning i adgangen til universiteterne," mener han.

[email protected]

Kilde: