Simon Emil: De Radikale skal turde pege på en borgerlig statsminister

Når SF og Socialdemokraterne bakker op om den samme udlændingepolitik, som VKO-flertallet i Folketinget, så kan de Radikale lige så godt pege på en...

Slettet Bruger,

18/09/2008

Når SF og Socialdemokraterne bakker op om den samme udlændingepolitik, som VKO-flertallet i Folketinget, så kan de Radikale lige så godt pege på en borgerlig statsminister som på en socialdemokratisk. Det skriver de Radikales rets- og kulturordfører, Simon Emil Ammitzbøll, i dag i en kronik i Berlingske Tidende.

"Udlændingepolitikken har stået centralt i dansk politik de seneste 10-15 år. Den skabte problemer i SR-samarbejdet, den var medvirkende til Nyrups fald, den har været motivationsfaktor for radikale græsrødder, og den har været en af hovedårsagerne til, at Det Radikale Venstre har måttet foretrække Socialdemokraterne frem for de borgerlige. Men med Socialdemokraternes og SFs kraftige tilnærmelser til regeringen og Dansk Folkeparti i disse sager er spørgsmålet, om udlændingepolitikken stadig kan bruges som figenblad for at vælge S frem for VK. Som jeg ser det, er afstanden efterhånden lige stor, og hvad i alverden skulle dog gøre, at det skulle være nemmere at påvirke S end VK? Med Ny Alliances forsvinden fra den politiske scene er der atter plads til et borgerligt midterparti, der kan trække VK i den rigtige retning. Tør Det Radikale Venstre blive dette parti?" spørger Simon Emil Ammtizbøll.

Han anklager samtidig sin partiledelse med Margrethe Vestager i spidsen for ikke at have fulgt en aftalt strategi om at stå frit mellem fløjene i valgkampen sidste år.

"Partiledelsen turde i valgkampen ikke engang følge folketingsgruppens og hovedbestyrelsens beslutning om at se mulighederne i et politisk samarbejde med VK, hvis der ikke blev flertal for en SR-regering. Spørgsmålet er derfor, om vi har modet til at gribe chancen, eller om Det Radikale Venstre efter seks år uden for indflydelse fortsat vil sidde med foldede hænder og vente på, at de gode gamle dage vender tilbage ...," slutter han sin kronik.

Margrete Vestager afviser overfor Berlingske Tidende, at hun har trodset en beslutning fra folketingsgruppen og hovedbestyrelsen ved i valgkampen entydigt at pege på Helle Thorning-Schmidt som ladets næste statsminister.

"Det er lidt en diskussion om rækkefølge og historie, og om hvor stort et bevægelsesrum, man har. Vores hovedbestyrelse lavede en valgudtalelse, men fra det øjeblik, valget er udskrevet, så tager vi den derfra for at forfølge vores politiske mål," siger Margrethe Vestager.

[email protected]

Kilde: