Søvndal fanget i ny usandhed

Af Ole Birk OlesenSF's succesrige formand, Villy Søvndal, er igen kommet til at fortælle en røverhistorie på tv

Slettet Bruger,

08/03/2008

Af Ole Birk Olesen

SF's succesrige formand, Villy Søvndal, er igen kommet til at fortælle en røverhistorie på tv. Under valgkampen hævdede han, at han havde besøgt 20 plejehjem i løbet af et år, men det var kun fem. Denne gang har han påstået, at han oplevede vreden mod et blasfemisk Jesus-maleri som dreng i et religiøst miljø i Vestjylland, selvom virkeligheden er, at han var en voksen mand og for længst flyttet hjemmefra, da billedet blev malet.

Villy Søvndals fortalte sin usande historie i interviewprogrammet Ærlig talt torsdag i denne uge på DR1. Her var Søvndal budt i studiet for bl.a. at tale om sit angreb på den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir, Muhammed-tegninger og integration af indvandrere.

"Vi har en lang tradition i Danmark for, at man kan sige ting," sagde Villy Søvndal i Ærlig talt og fortsatte: "Vi har en lang tradition for, at man også kan udfordre religiøse ståsteder og så videre. Jeg kan huske, da jeg var dreng i Vestjylland i et i øvrigt religiøst miljø, at Thorsen tegnede de der tegninger på Birkerød station - tror jeg, det var - af Jesus i meget fri dressur, og jeg kan love at det vakte vrede, og at nogen følte sig krænket af de tegninger, men det har man så at sige lært at leve med."

Imidlertid malede Jens Jørgen Thorsen først sit maleri af en nøgen Jesus med erigeret lem på Birkerød Station i november 1984. Villy Søvndal er født i april 1952, og han var således ikke en dreng, da det skete, men en voksen mand på 32 år. Han boede heller ikke i et religiøst miljø i Vestjylland, men var flyttet til Kolding, havde færdiggjort sin læreruddannelse og arbejdet som lærer i fire år.

Qvortrup: Søvndal ville fortælle en god historie
Ifølge chefredaktør på Se og Hør og politisk kommentator Henrik Qvortrup viser det forhold, at Villy Søvndal nu for anden gang gribes i en usandhed, at han har tendenser til at lade den gode historie vinde over den sande historie.

"Villy Søvndal er en imponerende politisk kommunikator, men nogen gange lader han sig også rive med af sin retorik. I det her tilfælde har han nok ment, at det var en sjovere fortælling, at han var barn i det vestjyske, da det skete, og så kommer han bevidst eller ubevidst til at sige noget, der faktisk ikke er rigtigt," siger Henrik Qvortrup til 180Grader.dk.

Heldigvis for Villy Søvndal rider han på en bølge af succes for tiden, og det vil, gætter Qvortrup på, også redde ham ud af denne usandhed uden store skrammer. Mange andre politikere ville derimod ikke kunne slippe afsted med den slags.

"Samme forseelse kunne have ramt andre politikere hårdt. Det vil formentlig ikke ramme Søvndal lige for øjeblikket, fordi han rider på bølgen, men han skal passe på med, at det ikke bliver alt for vidtløftigt fremover, når han udfolder sine imponerende evner til at lave fængende fortællinger," siger Henrik Qvortrup, der i øvrigt synes, at Søvndals argument er glimrende:

"Sammenligningen mellem muslimernes tudefjæs i dag og de kristnes reaktion dengang sidder lige i skabet!"

Det har her til formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra Villy Søvndal.

[email protected]

Kilde: