S vil forbyde exit polls

Exit polls risikerer at påvirke vælgerne og kan koste afgørende stemmer for de mindre partier, der ser ud til at ende under spærregrænsen

Slettet Bruger,

11/03/2009

Exit polls risikerer at påvirke vælgerne og kan koste afgørende stemmer for de mindre partier, der ser ud til at ende under spærregrænsen. Sådan lyder socialdemokraten Lene Hansens motivation for et beslutningsforslag om at forbyde danske medier at offentliggøre meningsmålinger og exit polls på dage, hvor der afholdes kommunal-, regional- eller folketingsvalg. Det skriver kristeligt-dagblad.dk.

"Jeg mener ikke, at medierne skal styre valgprocessen. Det er den danske befolkning, der i ro og fred skal sætte deres kryds med alle de indtryk, som de har fået op til valgdagen," siger Lene Hansen til kristeligt-dagblad.dk.

Ifølge Kasper Møller Hansen findes der dog ikke videnskabeligt belæg for, at vælgerne skulle blive trukket i én retning af exit polls. Tværtimod viser forskning fra USA, hvor vælgerne jo stemmer forskudt som følge af tidsforskel, at målingerne får vælgerne til at stemme i alle mulige retninger, forklarer han.

"Man vinder ikke noget ved at gennemføre denne her lovgivning. Det er som at slå i en pude i et forsøg på at skyde skylden på medierne," siger Kasper Møller Hansen.

Et forbud vil desuden efter Møller Hansens vurdering ikke kunne virke i praksis, da danske medier let vil kunne linke til udenlandske hjemmesider, der kan viderebringe målingerne.

[email protected]

Kilde: