Søren Gade: For mange forsørges af det offentlige

"Der findes for mange ydelser, som gives til folk, der dybest set kan klare sig selv

Slettet Bruger,

02/06/2008

"Der findes for mange ydelser, som gives til folk, der dybest set kan klare sig selv. Der er millioner af mennesker på overførselsindkomst."

Så kontant lyder det fra Venstres forsvarsminister, Søren Gade, når han skal tale om de problemer, der findes uden for forsvarets verden. I et interview med Nyhedsavisen i dag giver Gade et indblik i, hvilke prioriteter manden, der oftere og oftere nævnes som et bud på Anders Fogh Rasmussens afløser, har i en bredere politisk karriere.

Som et eksempel på, at der uddeles overførselsindkomst til for mange, nævner Søren Gade folkepensionen. Den skal afskaffes som en ydelse til alle, mener han.

"Dem, der kan betale deres egen pension, må gøre det. Det er mere rimeligt, at dem der bliver syge får en fornuftig pension," siger Søren Gade til Nyhedsavisen, inden han tilføjer: "Men jeg tænker på offentlige ydelser generelt."

Forsvarsministeren nøjes dog med at nævne børnechecken og SU'en til hjemmeboende børn som yderligere eksempler på ydelser, der bør afskaffes som et tilbud til alle.

"Kunne jeg personligt undvære børnechecken? Ja, det kunne jeg. Kunne jeg selv forsørge mine børn, mens de bor hjemme? Ja, det kunne jeg. Et liberalt samfund skal tage hånd om de svage, og det gør vi også. Men hvis behovet for penge til de marginaliserede, udsatte grupper bliver større, må de andre tage noget ansvar og gøre noget mere," siger han.

Regeringen har med besæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i spidsen forsøgt at starte en debat om personligt ansvar med udtalelser om, at det er danskerne, der ikke påtager sig nok af det. Men for Søren Gade handler det mere om, at politikerne skal give befolkningen ansvaret tilbage ved at føre en anderledes politik.

"Vi skal ikke tage ansvaret væk fra folk. Samfundet skal give frihed til dem, der kan klare sig selv og tage vare på dem, der ikke kan. Det er derfor, debatten om overførselsindkomster er enormt interessant. I dag smører vi et tyndt lag glasur ud på alle. Alle får noget, men det batter ikke for dem, der virkelig har et behov. Den dag vi slipper tøjlerne, er vi afhængige af, at nogle vil tage et ansvar," siger Søren Gade til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: