S ønsker redningspakke for arbejdsløse

Boligejere med flexlån og bankerne har allerede modtaget storstilede hjælpepakker

Slettet Bruger,

25/01/2009

Boligejere med flexlån og bankerne har allerede modtaget storstilede hjælpepakker. Nu må det være lønmodtagernes tur, mener Socialdemokraterne. Det skriver Berlingske Tidende.

Socialdemokraterne mener nemlig, at tusindvis af lønmodtagere i kølvandet på finanskrisen risikerer at havne i en situation, hvor de mister deres job og derefter ingen indkomst har. Det skyldes, at næsten hver tredje lønmodtager står udenfor en a-kasse, og da man skal have arbejdet i et år som medlem af en a-kasse for at få dagpenge, er mange i fare for at ende på kontanthjælp eller helt uden indkomst, hvis arbejdsløsheden rammer.

"Det er stærkt bekymrende, for mange af dem tror fejlagtigt, at de kan få dagpenge. Men det kan de ikke, for de har både bil og hus, som de må hjem og sælge først, og selv hvis de solgte alt, var der ingen hjælp at hente for dem, der har en ægtefælle, som er i arbejde," siger Thomas Adelskov, Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, til Berlingske Tidende.

Han foreslår derfor, at give frit lejde til disse lønmodtagere:

"Lad os give dem en måned til at melde sig ind i en a-kasse, og hvis de herefter bliver ledige kan de efter udgangen af næste kvartal få dagpenge," lyder forslaget fra Adelskov, som medgiver, at lønmodtagerne måske burde have forudset, at de kunne havne i den klemme.

"Det samme kunne man sige om bankerne, men dem hjalp vi. Samfundsøkonomisk kan vi stå overfor et enormt problem, hvis vi får store grupper af familier, der ikke kan få det til at hænge sammen og må sælge bil og hus og gå personligt fallit. Det får konsekvenser for forbruget, og så forstærkes effekten af krisen," siger Thomas Adelskov.

Formand for FOA, Dennis Kristensen, er ikke synderlig imponeret over forslaget.

"Hvis man som arbejdstager har valgt, at man ikke vil være forsikret, er det et fravalg af det sikkerhedsnet, der eksisterer," siger han, og tilføjer, at han frygter, at forslaget vil rejse spørgsmålet hos medlemmer af a-kasserne om, hvorfor de skal betale, når andre bliver reddet på målstregen.

Poul Erik Skov Christensen, Formand for 3F, mener til gengæld, at Socialdemokraternes forslag er et skridt i den rigtige retning for at bekæmpe den arbejdsløshed, som uundgåeligt vil komme som resultat af finanskrisen.

"Jeg har sympati for et forslag, der kan afhælpe de alvorlige konsekvenser for finanskrisen og arbejdsløsheden, der kommer bragende. I den her specielle situation mener jeg, at man bør se bort fra, om nogle medlemmer bliver utilfredse," siger han til Berlingske Tidende.

SF og Dansk Folkeparti mener begge, at der er et reelt behov for en redningspakke. Venstre afviser til gengæld al snak om et sådan behov.

[email protected]

Kilde: