S ønsker dialog med Iran

Socialdemokraterne bakker nu op om den kritik af den danske udenrigspolitik, som Margrethe Vestager blev så udskældt for at fremføre efter angrebet...

Slettet Bruger,

22/06/2008

Socialdemokraterne bakker nu op om den kritik af den danske udenrigspolitik, som Margrethe Vestager blev så udskældt for at fremføre efter angrebet på den danske ambassade i Pakistan for nylig. Det skriver Politiken.

"Danmark har traditionelt lagt mere vægt på at være verdens førende på udviklingsbistand frem for at være førende på militært isenkram. Den vægtfordeling skal vi genskabe, og jeg er sikker på, at en kommende SR-regering får den udenrigspolitiske profil. Og det kan jo så være med til at understøtte den dialog og samtale, der er brug for i forhold til den muslimske del af verden," siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, til Politiken.

Regeringens manglende dialog med muslimske ambassadører under Muhammed-krisen, det parlamentariske samarbejde med Dansk Folkepart og den førte udenrigspolitik har "sat Danmark på en særlig svær opgave i forhold til en konstruktiv dialog" med den muslimske verden, siger Lykketoft, der opfordrer til øget dialog med blandt andet regimerne i Syrien og Iran.

"Diplomatiets og udenrigspolitikkens opgave er jo at samtale især med dem, man er mest uenige med. Hvis udenrigspolitik bare var at gå til cocktailparties med de regeringer og stater, som vi forvejen er nogenlunde enige med, så var det ikke nogen kunst," udtaler den tidligere udenrigsminister.

Pind er målløs
Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke har ønsket at kommentere Lykketofts kritik, kalder Venstres udenrigsordfører Søren Pind den for "forstemmende".

"Jeg er målløs over, at Socialdemokraterne vil i dialog med mennesker som Irans præsident Ahmadinejad. Der er jo ikke noget at tale med dem om. Mennesker som ham vil udslette de selv samme værdier, som vi lige nu sender soldater i krig for at forsvare," siger Pind til Politiken og fortsætter:

"Den konflikt med muslimske ekstremister, vi befinder os i lige nu, er kun i sin vorden. Og man taler altså ikke med folk, der fortsat mener, at de kan vinde. Som præsident Reagan så udmærket definerede det over for Sovjetunionen, så forhandler man aldrig ud fra et svagt udgangspunkt. Under den kolde krig forhandlede vi i 50 år, alt imens Sovjetunionen væltede frem over det hele. Det var først, da man viste, hvem der var de stærkeste, at Sovjet tabte til Vesten."

[email protected]

Kilde: