SFs nye sundhedspolitik: "Vi vil ikke suspendere den personlige frihed, men ..."

Der skal flere forbud til og opkrævning af højere afgifter på fødevarer, som er usunde, hvis de spises i store mængder

Slettet Bruger,

18/12/2008

Der skal flere forbud til og opkrævning af højere afgifter på fødevarer, som er usunde, hvis de spises i store mængder. Det er ifølge Jyllands-Posten beskeden fra SF's sundhedsordfører, Karl Bornhøft, som nu fremsætter en række beslutningsforslag i Folketinget.

"Vi vil ikke suspendere den personlige frihed, men vi kan ikke blive ved bare at tale om mere sundhed, hvis vi ikke samtidig giver både myndigheder og borgere konkrete redskaber til at blive mere sunde," siger Karl Bornhøft til avisen og uddyber:

"Ikke for at bruge pisken for sjov, men fordi vi må erkende, at informationskampagner og henstillinger ikke for alvor flytter danskerens vaner i retning af det mere sunde."

SF's forslag indebærer, at afgifterne på tobak, alkohol, sodavand og sukker hæves, mens sunde varer som frugt og grønt bliver billigere. På bundlinjen giver det en fortjeneste i omegnen af en halv mia. kr. om året. Pengene skal leveres videre til konkrete, sundhedsfremmende projekter i kommunerne.

De Konservatives sundhedminister, Jakob Axel Nielsen, er ikke afvisende overfor hverken forbud eller opkrævning af højere afgifter.

"Jeg holder alle muligheder åbne, indtil Forebyggelseskommissionen er klar om et par måneder, og vi skal komme med udspil til en national handlingsplan for forebyggelse," siger Jakob Axel Nielsen til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: