SF: Hvis vi giver dem et hus, kan vi undgå ballade

Slettet Bruger,

17/08/2007

Af Ole Birk Olesen

SF og Enhedslisten vil have penge sat af på budgettet i Københavns Kommune, så der kan stilles et hus til rådighed for de venstreradikale unge, som tidligere holdt til på Jagtvej 69. "Der er et stort behov for et ungdomshus, så derfor har vi et nyt hus til de unge med i vores budgetudspil," har ungdomshusordfører Frank Hedegaard fra SF sagt til Ritzau.

Men Frank Hedegaard, du siger, at de unge har behov for et ungdomshus, og derfor skal de have det. Nu er der jo mange mennesker, der har behov for et hus eller noget andet, uden at de får det af kommunen, så hvad er den dybere begrundelse for, at netop de her mennesker skal have et hus?
"Det er med udgangspunkt i, at de unge havde et hus, som Københavns Kommune opgav og sendte videre. Opfattelsen i ungegruppen og i de nye generationer, der følger efter, er, at man har taget et hus fra dem. Og vores opfattelse er også, at det var en forkert beslutning," siger Frank Hedegaard til 180Grader.dk.

Hvorfor kan disse unge ikke benytte sig af det støttesystem, som alle andre grupper og foreninger bruger, når de gerne vil have lokaler stillet til rådighed af kommunen?
"Det kan de også, men der er en stor del af de unge, som ikke kommer de steder, hvor andre unge går hen. Og vi skal have tilbud til alle unge i København. Københavns Kommune er også blevet et kulturtilbud fattigere ved, at man har lukket Jagtvej 69."

Er det ikke et farligt signal at sende, når I som politikere er villige til at give et hus til grupperinger, som har lavet utroligt meget ballade og smadret store dele af byen?
"Det kunne man sige, hvis det var udgangspunktet for vores politiske holdning, men det er det ikke. Vi har hele tiden ment, at der skulle være et brugerstyret tilbud til de unge. Vi ligger ikke under for vold i forhandlinger og diskussioner, men hen over sommeren har de unge stillet med en ny forhandlergruppe og fredelige aktioner, og derfor synes vi, at vi kan indgå i en konstruktiv dialog med dem."

En skole for et ungdomshus?
For tiden skal der lukkes skoler i København p.g.a. problemer med økonomien. De penge, som I vil bruge på et ungdomshus, kunne vel alternativt bruges til at bevare en skole, kunne de ikke?
"Vi ser også meget gerne, at den fond, som har tilbudt at købe et hus til de unge, træder til. Vi har ikke udelukket, at fondens penge skal være en del af løsningsforslaget, det er de unge, der har afvist det. Men tingene rykker sig for øjeblikket."

Så kan fonden jo bare gå ud på ejendomsmarkedet og købe det hus - så skal I politikere vel ikke hjælpe til?
"Nej, men de unge vil jo have kommunen med ind i det, og det synes vi er rimeligt nok."

Hvorfor er det rimeligt nok, at de siger nej til fonden og kun vil have et hus, der er betalt af kommunen?
"Jamen altså, det er ikke rimeligt, at man ikke vil modtage et hus fra fonden. Jeg siger bare, at Københavns Kommune har et politisk problem, og vi kan som politikere ikke sidde overhørigt, at det her problem eksisterer. Jeg er ikke interesseret i, at vi ikke finder løsninger nu, hvor der er fredeligt, men går og venter på, at der igen skal opstå problemer, så vi ser et København, som det vi så i foråret. Når der er en fredelig periode, så mener vi, at Københavns Kommune er forpligtet til at bidrage."

Så det er altså for at undgå, at de laver mere ballade, at de skal have et hus?
"Det er også ud fra en klar politisk holdning om, at Københavns Kommune også skal have brugerstyrede huse. Men det er da også, fordi vi ikke igen vil se, at man løser Københavns problemer gennem gadekampe."

Andre grupper vil jo ikke gøre det samme
Kan det ikke danne en uheldig præcedens, hvis Københavns Kommune vil forære et hus væk for at undgå ballade?
"Jomen, hvilke andre grupper, kunne du forestille dig, ville gå ud og gøre det samme? Jeg kender ikke andre grupper, som der har været den slags problemer med."

Næh, det er vel, fordi de andre grupper ikke kommer fra et radikalt venstreorienteret miljø, ikke?
"De unge har deres rødder på venstrefløjen, ja, men den yderste højrefløj kan også lave aktioner, som ikke altid er lige fredelige."

Er det ikke mest, fordi der er andre, som vil slås med dem?
"Jo, men der er også provokatører til stede, når unge venstreorienterede demonstrerer," siger Frank Hedegaard.

[email protected]

Kilde: