S-folketingskandidat er blokadevagt: "Jeg betragter det ikke som ulovligt"

Slettet Bruger,

21/09/2007

Af Ole Birk Olesen

Ude på Østerbro i København bor Bo Sandberg med sin kone og sine tre børn. Han er folketingskandidat for Socialdemokraterne og arbejder for fagbevægelsen, men i disse dage bruger han en del timer på at blokere for pædagoger og forældre, når de skal på arbejde eller have passet børn. Bo Sandberg er nemlig modstander af de besparelser, som hans partifæller på rådhuset gerne vil gennemføre på den kommunale børnepasning.

"Det er som forælder, jeg gør det. Jeg er med både i vuggestuen, hvor min yngste dreng går, og i det fritidshjem, hvor mine to store går. Jeg deltog i et forældremøde i fredags, hvor det blev besluttet at lave en blokade, og når man er med til at beslutte det, så synes jeg også, at man aktivt skal støtte op om det," siger Bo Sandberg til 180Grader.dk.

Men det er jo ulovligt.
"Er det ulovligt?"

Ja, selvfølgelig er det ulovligt at spærre adgangen for folk, så de ikke kan komme ind i institutionen.
"Det har jeg ikke tænkt over."

Har du ikke tænkt over det?
"Næh."

Det er da noget alle ved. Man må selvfølgelig ikke gå rundt og spærre for, at andre mennesker kan udføre deres lovlige gøremål.
"Det er muligt, men jeg har i hvert fald bakket op om, at det er en fornuftig måde at vise sin utilfredshed i den her situation."

Kortslutning af demokratisk beslutningsproces?
Er det ikke et forsøg på at kortslutte den demokratiske beslutningsproces?
"Nej, det synes jeg sådan set ikke, det er."

Borgerne har valgt nogen politikere, et flertal af de politikere har besluttet noget, og så er der nogen borgere, som er utilfredse med det, og så begår de ulovligheder for at få beslutningen omstødt. Er det ikke at kortslutte den demokratiske proces?
"Jeg betragter det som sagt ikke som en ulovlighed ..."

Det er ikke noget, du kan 'betragte som' - det er en ulovlighed.
"Ja, det er muligt, men det er så i hvert fald en ny information for mig, og det er ikke for at være lovovertræder, at jeg indgår i det her og viser min solidaritet med de børn og det personale, som er påvirket af den her beslutning."

Det kan være svært at tro på, at det er en ny information for dig, at loven ikke tillader, at I blokerer for adgangen til en daginstitution, men lad os tage dig på ordet. Hvis du havde vidst, at det er ulovligt, ville du så også have deltaget?
"Det ved jeg faktisk ikke, altså. Det var overhovedet ikke et tema på de møder, jeg har deltaget i. Der må jeg blive dig svar skyldig, simpelthen."

Men kan du sådan helt generelt forholde dig til, om det ikke er et forsøg på at kortslutte den demokratiske proces, når man begår ulovligheder for at omstøde en demokratisk beslutning?
"Det kommer selvfølgelig an på, hvad det er for nogen ulovligheder, og som sagt betragter jeg ikke det her som en ulovlighed. Men principielt har du selvfølgelig ret."

Du er politisk aktiv hos Socialdemokraterne, du har endda været formand for Socialdemokraterne i Københavns Kommune, og det er Socialdemokraterne, som står i spidsen for beslutningen om at spare på børnepasningen. Ville det ikke være mere nærliggende for dig at benytte dig af de demokratiske kanaler, som du har adgang til, i stedet for at benytte dig af et blokade-våben?
"Nu mener jeg også, at jeg prøver at blande mig i debatten, hvor jeg nu engang færdes - både i partiorganisationen og med læserbreve - og det her gør jeg primært som forælder. Det er i højere grad som forælder end som folketingskandidat, jeg gør det," siger Bo Sandberg.

[email protected]

Kilde: