S-SF-udspil: Lettelser for fem milliarder og kompensation til de svage

Der skal lettes for fem milliarder kroner i topskatten og folk uden for arbejdsmarkedet skal kompenseres for stigende grønne afgifter ved højere...

Slettet Bruger,

29/01/2009

Der skal lettes for fem milliarder kroner i topskatten og folk uden for arbejdsmarkedet skal kompenseres for stigende grønne afgifter ved højere SU og lærlingeløn, forhøjet pensionstillæg og billigere offentlig transport. Det er hovedpunkterne i det fælles udspil til forhandlinger om en skattereform, som S og SF fremlægger senere i dag. Det skriver berlingske.dk. Hovedvægten i udspillet ligger således på social balance, mens partierne slet ikke har regnet på, hvordan arbejdsudbuddet påvirkes.

"Jeg kan bekræfte, at der både bliver tænkt på pensionister, arbejdsløse og studerende. Vi vil have sikkerhed for, at det ikke er dem, der kommer til at betale prisen for en skattereform i form af ekstra grønne afgifter," siger SF's skatteordfører Jesper Petersen til berlingske.dk.

Lettelsen kommer dog langtfra alle topskatteydere tilgode. De to partier vil ikke være med til at sætte topskatteprocenten ned, men blot igen rykke grænsen for, hvornår topskatten skal betales.

Tror heller ikke på dynamiske effekter

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl var tidligere i dag ude med kritik af to partiers forbrødring i skattespørgsmålet. Umiddelbart er der dog flere elementer i udspillet, der ligger sig tæt op af tidligere DF-udmeldinger.

Således bliver et centralt punkt for S og SF en forhøjelse af jobfradraget lige som de to partier kræver, at en skattereform er fuldt finansieret fra dag ét. I lighed med Thulensen Dahl mener man ikke, at dynamiske effekter kan indregnes i finansieringen af lavere skatter.

[email protected]

Kilde: