Rygere koster sundhedsvæsenet mindre end ikke-rygere

Tag dig bare en smøg til

Slettet Bruger,

07/02/2008

Tag dig bare en smøg til. Det kan godt være, at du dør tidligere, men du sparer i det mindste samfundet for en masse sundhedsudgifter. Sådan lyder den overraskende konklusion fra en gruppe hollandske forskere, beretter AP.

"Det var lidt af en overraskelse," siger Pieter van Baal, en økonom fra det hollandske sundhedsinstitut, der stod i spidsen for undersøgelsen. "Men det giver også god mening. Hvis man lever længere, koster man også sundhedssystemet flere penge," siger han ifølge AP.

I undersøgelsen sammenlignede man udgifterne for tre grupper: Rygere, overvægtige og "sunde", dvs. fladmavede ikke-rygere. Udgifterne for sygdomme som lungekræft og sukkersyge er højere for henholdsvis rygere og overvægtige. Men fordi de lever kortere tid, koster de kun sundhedssystemet henholdsvis 1,7 mio. og 1,9 mio. kr. over et helt liv, hvorimod de veltrænede koster statskassen 2,1 mio. kr.

Kold spand vand
Resultatet er ikke nogen god nyhed for politikere, der af hensyn til samfundsøkonomien vil regulere borgernes spise- og rygevaner.

"Dette kaster en kold spand vand i hovedet på den opfattelse, at overvægt kommer til at koste millarder," siger Patrick Basham, professor i sundhedspolitik ved Johns Hopkins University, som ikke var tilknyttet undersøgelsen.

Han påpeger, at regeringers forudsigelser om, hvor meget overvægt vil koste samfundet ofte er baseret på gætterier, politiske ideologier og skiftende videnskabelige teorier.

[email protected]

Kilde: