Russerne er vilde med Stalin

Rusland har aldrig foretaget det nødvendige opgør med de forbrydelser mod menneskeheden, som blev gennemført i tiden under Sovjetunionens to første...

Slettet Bruger,

30/09/2008

Rusland har aldrig foretaget det nødvendige opgør med de forbrydelser mod menneskeheden, som blev gennemført i tiden under Sovjetunionens to første ledere, Lenin og Stalin, og nu blomstrer en ny Stalin-kult i landet, skriver dagbladet Information.

"De graver sgu nok Stalin op igen og lægger ham i et mausoleum igen på Den Røde Plads," sagde forfatteren Vladimir Sorokin forleden til Radio Moskvas Ekko.

Baggrunden for hans udtalelse er bl.a. en meningsmåling, der viser, at hele 42 procent af den russiske befolkning ønsker netop en leder som Stalin til at bringe orden til landet. Ifølge samme måling, som dagbladet Novye Izvestija citerer, har to tredjedele af befolkningen på over 60 år sympati for Stalin. 36 procent mener, at Stalin trods alle fejl og mangler personligt sikrede den store bedrift, at Sovjetunionen vandt krigen mod nazityskland. Og 16 procent er overbevist om, at Rusland ikke kan styres uden en stærk hånd som Stalins.

Russiske historikere vurderer ellers, at omkring 30 mio. sovjetborgere døde som en direkte konsekvens af Stalins brutale styre.

Flere gange har kræfter i Rusland forsøgt at få genrejst nogle af de Stalin-statuer, som engang kunne findes overalt i det store land. Det er imidlertid blevet modarbejdet, bl.a. af menneskerettighedsorganisationen Memorial og intellektuelle russere. Som forfatteren Vasilij Aksjonov, hvis mor selv sad i Gulags lejre, ifølge Information sagde sidste år:

"Hvis de rejser så meget som ét monument for Stalin igen, så sætter jeg ikke mine fødder i Rusland igen, og så vil hele den russiske intelligentsia flygte i rædsel."

[email protected]

Kilde: