Rohde: Borgerlige politikere har accepteret for meget fra EU

EU-begejstringen har skygget for den kritiske sans hos Danmarks borgerlige politikere, mener Venstres spidskandidat til EU-parlamentsvalget næste å...

Slettet Bruger,

25/11/2008

EU-begejstringen har skygget for den kritiske sans hos Danmarks borgerlige politikere, mener Venstres spidskandidat til EU-parlamentsvalget næste år, Jens Rohde, ifølge det udenrigspolitiske magasin Ræson.

De borgerlige gik med til for meget i forbindelse med Amsterdam-traktaten i 1998 og efterfølgende Nice-traktaten, dengang Europa var styret af socialdemokratiske regeringer. De borgerlige politikere var nemlig bange for, at kritik af EU's politik ville føre til svækkelse af ja-siden forud for en måske kommende folkeafstemning.

"I de år var Europa domineret af socialdemokratiske regeringer. Der sad vi og sagde ja til alt for meget, fordi vi var bange for at komme i konflikt inden Nice-traktaten. Vi vidste jo ikke, om der ville komme en folkeafstemning. Og det skulle ikke hedde sig, at vi var EU-skeptiske," siger Jens Rohde til den udgave af Ræson, som udkommer den 1. december, og fortsætter:

"Vi borgerlige har svigtet vores liberale ophav i den daglige EU-politik. Vi har indimellem sagt ja til for meget."

I Dansk Folkeparti forholdt man sig også dengang kritisk til EU, og i dag tvivler partiets EU-parlamentskandidat, Morten Messerschmidt, på, at Rohdes kritiske linje er andet end en valgkampgimmick.

"Jeg vil se det, før jeg tror på, at det også er noget, der kommer til at gælde efter valgdagen," siger han til Ritzau.

[email protected]

Kilde: