Ritts husbesætter: Ja til stenkast mod politiet

Slettet Bruger,

11/10/2007

Af Ole Birk Olesen

Stenkast mod betjente er helt ok. Sådan lød det fra en talsmand for de tre husbesættere, som Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard, her til formiddag mødtes med. Udtalelserne faldt på spørgsmål fra 180Grader.dk.

Grunden til, at G13 fik det her møde med Ritt var, at man sagde, at man ville være fredelig og ikke begå vold. Tager du afstand fra vold, som bliver brugt i de her situationer?
"Ja, jeg tager rigtig meget afstand fra politiets vold bl.a. Jeg synes, det er dybt absurd, at man går rundt og tæver på folk. Jeg kan sagtens forstå, at folk bliver frustreret, men jeg synes bare, at man skal tænke på, at der ikke er nogen, der har overfaldet nogen. Der er nogen folk, der har lavet hærværk og graffiti. Der har ikke på noget tidspunkt været en situation, hvor folk bare er gået hen til en tilfældig politibetjent og har slået ham i hovedet med en brosten," sagde talsmanden, der kaldte sig "Ditte", efter mødet. Hun ville ikke oplyse sit fulde navn.

Men de har kastet brosten mod politibetjente. Tager du afstand fra det?
"Nej, det gør jeg faktisk ikke. Så længe politiet opfører sig på den her måde, så bliver man også bare nødt til at kæmpe tilbage."

Herefter tog TV2 over med spørgsmål:

Så I må gerne lave vold, men politiet må ikke?
"Jeg synes ikke, der skal være nogen vold overhovedet. Jeg synes bare, at der skal være et ungdomshus."

Hvorfor kan du så ikke tage afstand fra den vold, I selv har begået?
"Fordi jeg står her som en person, der ikke skal have nogen holdning. Det er der ingen grund til. Jeg er et talerør mellem Ritt Bjerregaard og ungdomshusbevægelsens mandagsmøde."

Et talerør kan vel også have en holdning til vold eller ikke-vold?
"Ikke i dag," sagde "Ditte".

Ritt er ikke overrasket
Ifølge Ritt Bjerregaard kom den udtalelse slet ikke bag på hende. Det sagde hun, da hun et kvarter senere mødte pressen:

Hvad siger du til, at Ditte ikke tager afstand fra, at man kaster brosten på politiet?
"Jeg vidste jo godt, at der var nogen af dem, som håndterede det på den måde, og derfor har jeg jo valgt at hæfte mig ved G13's understregning af, at de ønskede at arbejde uden vold, og ligeledes politiets erklæring om, at de klart så det, der skete her i weekenden, som en anden form for demonstration. Hvis man ikke nogen gange strækker en hånd frem, så kommer der jo heller aldrig nogen løsning, og jeg ønsker, at vi undgår, at der kommer lignende situationer med vold i København, og derfor synes jeg, det var en god idé at strække hånden frem til dialog," svarede Ritt Bjerregaard.

[email protected]

Kilde: