Ritts billige boliger skal kulegraves

Overborgmester Ritt Bjerregaards projekt med at bygge billige boliger skal nu kulegraves af uvildige eksperter, har partierne på Københavns Rådhus ...

Slettet Bruger,

07/11/2008

Overborgmester Ritt Bjerregaards projekt med at bygge billige boliger skal nu kulegraves af uvildige eksperter, har partierne på Københavns Rådhus besluttet i enighed. Det skriver Politiken.

Modellen bag de billige boliger er, at salg af almindelige nyopførte boliger via Fonden for Billige Boliger skal finansiere opførelsen af de billige. Men oveni det er de første 12 billige boliger solgt som andelsboliger med afdragsfrie lån, hvor beboerne også låner penge til at betale renterne i de første 13 år. Kritikerne frygter, at den model vil efterlade køberne med en enorm gæld.

"Det har været nævnt undervejs, at beboerne løb en risiko, hvis ejendomsmarkedet udviklede sig i en forkert retning, og det har det gjort nu. Derfor er det godt med en undersøgelse af, hvordan beboerne egentlig er stillet," siger boligordfører Lars Dueholm fra Venstre i Københavns Borgerrepræsentation til Politiken.

Frygten for de langsigtede konsekvenser for beboernes økonomi er helt vebegrundet, lyder det fra forskningschef Henrik Christoffersen fra tænketanken CEPOS.

"Den model burde aldrig have set dagens lys. Man låner helt op til skorstenen, og så låner man videre for at betale renterne. Det er så ekstra problematisk, fordi man sælger til mennesker, som ikke har noget økonomisk rygstød," siger han til Politiken og tilføjer: "Eftersom det ikke er sikkert, at boligens pris stiger, kan man meget nemt komme til at stå med en gæld, som er større, end hvad boligen er værd."

[email protected]

Kilde: