Rigshospitalet mister 55 millioner på udeblevne patienter

Landets hospitaler mister værdifuld tid og millioner af kroner på patienter, der ikke kan finde ud af at overholde deres aftaler

Slettet Bruger,

06/01/2008

Landets hospitaler mister værdifuld tid og millioner af kroner på patienter, der ikke kan finde ud af at overholde deres aftaler. Alene på Rigshospitalet blev 6,4 procent svarende til cirka 25.000 undersøgelser aflyst i 2006 på grund af, at patienten aldrig mødte op. Også landets øvrige hospitaler kender til fænomenet: Herlev Hospital har aflyst over 14.000 undersøgelser på grund af udeblivelser, og på Glostrup Hospital kan enkelte afdelinger melde om, at over hver fjerde patient ikke kommer til den aftalte undersøgelse. Det skriver Berlingske Tidende.

"Det eneste, der for alvor vil kunne ændre den her udvikling, er en bøde til de patienter, der bare bliver væk - økonomiske incitamenter virker altid. Selvfølgelig er det også hensigtsmæssigt at kortlægge, hvorfor folk bliver væk. Men med den holdning til autoriteter, som folk har i dag, er det kun et økonomisk rap over fingrene, der kan afhælpe problemet,"siger Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom ved Dansk Sundhedsinstitut til Berlingske Tidende.

Men der er ikke megen udsigt til, at de udeblevne patienter kommer til at mærke økonomiske konsekvenser af at spilde sundhedsvæsenets tid. Ulla Astman er formand for regionernes sundhedsudvalg og hun er mere til gulerod end pisk.

"Jeg kan ikke lide bødesystemet. Vi skal hellere give patienterne et tidsrum, de kan komme til undersøgelser frem for et fast tidspunkt. Og så skal man overveje SMS-påmindelser til patienterne," lyder Astmans synspunkt.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen ligger på linje med Astman, og mener at bookingsystemet skal indrettes mere moderne og fleksibelt.

"Jeg tror meget på, at vi kan komme langt med at udvide mulighederne for selv at booke de tider, der passer én, at lave SMS-påmindelser osv. Det spor vil vi i samarbejde med regionerne forfølge i den kommende tid," siger sundhedsministeren til Berlingske Tidende.

Jakob Axel Nielsen kalder i øvrigt ressourcespildet for "brandærgerligt", og gør opmærksom på, at eventuelle bødesanktioner skal besluttes i den enkelte regioner.

[email protected]

Kilde: