Retsordførere vil have kollektiv straf

Den fornyede interesse om Blekingegadebandens kriminalitet får nu ifølge Jyllands-Posten tre retspolitikere på Christiansborg til at bakke op om br...

Slettet Bruger,

25/03/2008

Den fornyede interesse om Blekingegadebandens kriminalitet får nu ifølge Jyllands-Posten tre retspolitikere på Christiansborg til at bakke op om brugen af kollektive straffe. Dengang Blekingegadebandens medlemmer blev dømt, slap de for straf for mordet på en ung politimand, fordi ingen af dem ville fortælle, hvem der gjorde det. Sådan skal det ikke være fremover, mener de Konservatives retsordfører, Tom Behnke.

"I dag kan man blive dømt for medvirken, hvis den kan bevises, f.eks. at en gruppe var klar over, at der var ladte skydevåben med i banken, og at man vidste, at man ville skyde sig fri. Men spørgsmålet er, om man har haft den onde vilje, og der har vi været meget tilbageholdende. I min optik handler det om, at retfærdigheden skal ske fyldest," siger Tom Behnke til Jyllands-Posten og fortsætter:

"Derfor bør man indføre samme principper som i USA. Hvis man begår en forbrydelse, og der følger en anden med, så kan man straffes kollektivt for begge."

Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, er med på idéen.

"Tiden er moden til, at vi får en debat om at indføre principper om den kollektive straf. Personligt har jeg sympati for ideen, men jeg vil gå ind i debatten med åbne ører, og hvis der er rationelle argumenter imod, så vil jeg lytte. Det er et markant brud med dansk retstradition, så det kræver stor eftertænksomhed. På den anden side kan det ikke være rigtigt, at man ikke kan dømme, fordi de kriminelle holder mund."

Dansk Folkeparti mener, det er krænkende for retsbevidstheden, at muligheden for at idømme kollektiv straf ikke allerede eksisterer.

"Der skal indføres en lovgivning, der har samme indhold som i USA. Det er dybt krænkende for retsbevidstheden, at en morder kan gå fri, fordi man står i den situation, at ingen vil fortælle noget. I dette tilfælde bør man ramme alle medlemmer af banden, for de ved jo godt, hvem der står bag, og vil de ikke sige noget, må de alle tage et ansvar," siger DF-retsordfører Peter Skaarup, der også er formand for Folketingets retsudvalg, til Jyllands-Posten.

Venstres retsordfører, Kim Andersen, er omvendt mere skeptisk.

"Jeg er meget skeptisk med hensyn til at ændre vores retssystem og retstradition," siger Kim Andersen: "Et mord eller en voldshandling er en individuel handling. Jeg kan sagtens se, at det er frustrerende og krænkende for retsfølelsen. Men drab er til syvende og sidst begået af enkeltpersoner, og at man eksempelvis har fokuseret på Blekingegade-banden er for tyndt et grundlag at ændre fundamentale principper i dansk retspleje på."

[email protected]

Kilde: