Religiøse hjerner scannes

Hvad sker der inde hovederne på religiøse mennesker, når de folder hænderne i bøn? Det spørgsmål har cand

Slettet Bruger,

11/01/2008

Hvad sker der inde hovederne på religiøse mennesker, når de folder hænderne i bøn? Det spørgsmål har cand. mag. og ph.d.-studerende Uffe Schjødt stillet sig selv, og svaret håber han på at finde en del af, når han i denne tid scanner hjernen hos unge fra Pinsekirken. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Hjernescanningen bidrager til at forklare religionens aktivering og placering i hjernens forskellige centre. Unge fra Indre Mission har tidligere fået hjernen scannet, mens de bad. I dette forsøg skal de unge fra Pinsekirken ikke selv bede, men have hjernen scannet, mens der via en lydoptagelse bliver bedt for dem, en såkaldt forbøn.

"De fleste religiøse mennesker anerkender grænserne mellem naturvidenskab og åndelighed. Men Pinsekirken er interessant, fordi den konkurrerer direkte med naturvidenskaben. Her tror man på helbredelse gennem forbøn og mener, at man kan få arme og ben til at vokse ud gennem bøn og den rette tro på Gud," siger Uffe Schjødt, der er tilknyttet teologi ved Aarhus Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Videnskabsjournalisten Lone Frank har i flere sammenhænge netop beskæftiget sig med religionens placering i hjernen, senest i sin bog, "Den femte revolution". Hun er selv ateist, men tror ikke, at hjerneforskning kan aflive religion og undrer sig derfor over religiøse gruppers kritik af forskningen.

"Religion har eksisteret i hver eneste kultur, vi nogensinde har kendt. Derfor er det da grundlæggende interessant at finde en forklaring på, hvorfor mennesket til alle tider kan få sig selv til at tro på noget, der aldrig er blevet bevist. Og jeg kan ikke forstå, hvorfor religiøse mennesker eksempelvis kritiserer mig og andre for at have denne nysgerrighed. Jeg siger jo ikke, at det nu er endegyldigt bevist, at Gud ikke findes, for det vil ingen forsker sige. Men det er da sindssygt interessant, at man kan påvise religion som en proces i hjernen," siger Lone Frank til Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: