Reguleringsbyrde truer små banker på livet

Regelkravene til bankerne er inden for få år steget kraftigt, og flere eksperter peger nu på, at de stigende krav- og regelbyrder vil presse mindre...

Slettet Bruger,

05/05/2008

Regelkravene til bankerne er inden for få år steget kraftigt, og flere eksperter peger nu på, at de stigende krav- og regelbyrder vil presse mindre banker til at indgå i samarbejder eller fusioner med større pengeinstitutter. Det skriver Økonomisk Ugebrev.

Den nuværende kreditkrise har medført, at der er kommet nye regler og krav, som banksektoren skal leve op til, men hos de mindre pengeinstitutter er kravene eksploderet i en stor arbejdsbyrde.

"I de små pengeinstitutter er der ingen til at tage fra i det hav af regler og administrative byrder, som en bank i dag skal leve op til," udtaler bankekspert Bjarne Jensen, Bjarne Jensen Consult, til Økonomisk Ugebrev.

Den byrde af krav fra Finanstilsynet, der er kommet til inden for det seneste halve år, kræver store ressourcer, og på sigt forventes det danske banklandskab at ændre karakter.

"Når nu krybben er tom, så melder alvoren sig. Jeg tror, vi vil se, at mange af de mindre banker vil være nødsaget til at gå sammen i administrative samarbejder. Der skal slås nogle cirkler i banklandskabet, så flere mindre banker kan forene deres ressourcer om at varetage de kæmpe opgaver, der er i forhold til risikostyring og administrative opgaver," udtaler Bjarne Jensen.

Hos Sydbank støtter topchef Carsten Andersen udtalelserne fra bankekspert Bjarne Jensen.

"Byrderne er relativt set større for mindre institutter, og derfor tror jeg, at det fortsat fremover vil være vigtigt for mindre banker at finde løsninger i en række samarbejder for på den måde at kunne konkurrere," udtaler adm. direktør i Sydbank, Carsten Andersen.

En række mindre banker er netop nu ved at etablere et pensionssamarbejde under navnet Letpension, som skal konkurrere med pensionstilbuddene fra de store banker såsom Danica og Nordea Pension. Der er bred enighed om, at det er gennem sådanne samarbejde, at mindre pengeinstitutter vil overleve i fremtiden.

[email protected]

Kilde: