Regeringskommission foreslår flere forbud for sundhedens skyld

Forbud skal få danskerne til at leve sundere, mener bl

Slettet Bruger,

28/07/2008

Forbud skal få danskerne til at leve sundere, mener bl.a. formand Mette Wier for det såkaldte forebyggelsesudvalg, som regeringen har nedsat. I en kronik i dagens Berlingske Tidende, som hun har skrevet sammen med Morten
Grønbæk, forskningschef ved Institut for Folkesundhed og ligeledes medlem af udvalget, slår de tonen an ved at undre sig over, at det overhovedet er tilladt at ryge:

"Tidligere sundhedsminister Arne Rolighed har en pointe i, at vi alle sammen ved, at det er frygteligt farligt at spille russisk roulette. Men dér er kun en patron i hvert 6. kammer. Er man storryger, er der en patron i hvert andet. Når man skriver tallene ned, virker det absurd, at tobak er tilladt. Ikke mindst fordi halvdelen af rygerne, det er 600.000, ønsker at kvitte røgen," skriver de.

De to forebyggere konstaterer, at forbud er billige - ja, gratis: "Vores mål er at få mest mulig forebyggelse for færrest midler, og vi vil anbefale de tiltag, hvor man kommer længst for pengene," skriver Mette Wier og Morten Grønbæk, inden de fortsætter med overvejelserne:

"Kunne man helt forbyde salg af tobak i Danmark? Eller nedsætte andelen af salgssteder, så det f.eks. kun kunne købes på apoteker? Rygeloven er et godt tiltag, der ved indførslen vakte en del modstand, men som allerede nyder bred opbakning - og vi kan gå videre end det. Hvad med totalforbud mod røg i idrætsforeninger, skoler, institutioner og dagplejehjem - og hvad med regulering af salget af alkohol, sodavand og usund mad samme steder? Nogle af disse forslag er nærmest gratis. Spørgsmålet er, hvorfor vi ikke gør dem til virkelighed."

Var tobakken kommet til Danmark i dag og ikke for mange hundrede år siden, så ville den ikke blive tilladt, konstaterer de videre:

"Hvis en opdagelsesrejsende anno 2008 kom hjem fra Sydamerika med en plante, man kunne sætte ild til og inhalere, skulle planten, inden den kunne frigives til salg, igennem forskellige tests. Vi har et udmærket og ret restriktivt system til at vurdere den slags. Disse tests ville meget hurtigt stemme planten ude. Desværre kom tobakken hertil for mere end 500 år siden og har været på hylderne i butikker i en eller anden form lige siden. [...] Nye regler eller love, f.eks. i form af meget nedsat tilgængelighed af tobak, vil umiddelbart være upopulært, men vil samtidig være et kraftigt signal. Det samme gælder yderligere restriktioner på, hvor man kan ryge, fx totalt forbud mod al indendørs rygning. [...] Forbud, restriktioner og nye rammer kan sætte dagsordenen, og den debat, der følger, er positiv, fordi holdningerne udvikler sig undervejs."

[email protected]

Kilde: