Regeringens vindmølleplaner i modvind

Slettet Bruger,

08/08/2007

I Østre Landsret begynder i dag en sag, der kan ødelægge regeringens ambitioner på vindmølleområdet. 20 husejere fra den lille andelsby Kundby Huse, der har 147 husstande og ligger nær Jægerspris, vil nemlig have erstatning for de to 150 meter høje vindmøller, som Dong Energy vil opføre blot 600 meter fra deres hjem. Det skriver Jyllands-Posten.

"Kyndby-sagen er principiel, fordi dommerne for første gang tvinges til at tage stilling til disse meget store vindmøller i forhold til vindmøllebekendtgørelsen og gældende naturbeskyttelsesregler,« siger beboernes advokat Per Overbeck.

Sagsøgerne er blevet bevilget fri proces i sagen. Ifølge deres advokat fordi sagen har så stor samfundsmæssig betydning. Hvis sagsøgerne bliver tilkendt erstatning, kan der nemlig ventes massevis af nye retssager, i takt med at regeringens målsætning, om at der inden år 2025 skal opsættes op til 2.600 nye megamøller, bliver opfyldt. For husejerne er der ingen tvivl om, hvor disse vindmøller skal opstilles, som man kan se af navnet på deres forening: Beboere for Havvindmøller på Havet.

"Vi er tilhængere af vindmøller og miljørigtig strøm. Men vi taler her om møller, der er så store, at vingerne alene dækker en fodboldbane," siger beboernes talsmand Frank Boas.

Beboerne ønsker derfor vindmøllerne ud på Isefjorden, hvor der ikke er nogen naboer at genere. Et forslag, som dog ikke har fået Dong Energy til at ændre planer.

"Vi ønsker at udbygge vindkraft. Derfor er det nødvendigt, at vi får steder, hvor vi kan teste møller," siger Anders Eldrup, administrerende direktør i Dong Energy.

Dommen fra Østre Landsret ventes til oktober.

[email protected]

Kilde: