Regeringens overforbrug æder statens gevinst på skattereformen

De senere års pengefest i den offentlige sektor slår nu VK-regeringens økonomiske 2015-plan helt tilbage til start

Slettet Bruger,

04/06/2009

De senere års pengefest i den offentlige sektor slår nu VK-regeringens økonomiske 2015-plan helt tilbage til start.

Det offentlige forbrug er braget så langt op forbi pejlemærket i regeringens egen plan, at det vil koste et minus på mellem 7 og 12 mia. kr. på den økonomiske holdbarhed. Og det er vel at mærke efter, at den økonomiske nedtur er renset ud af tallene.

Det skriver dagbladet Børsen.

Dermed spiser overforbruget faktisk hele statskassens gevinst på 5,5 mia. kr. fra VK-regeringens skattereform og mere til. Det viser nye beregninger, som tænketanken CEPOS har foretaget for Børsen.

Overforbruget gør, at der stadig vil være et hul på mindst 14 mia. kr. i den økonomiske holdbarhed, selv hvis den offentlige sektor holder sine budgetter i de næste seks år. Hullet kan kun dækkes ved at hæve skatter, nedskalere den offentlige sektors vokseværk eller reformere arbejdsmarkedet yderligere.

"Regeringen bør få det offentlige forbrug under kontrol nu. Udviklingen har skabt et alvorligt holdbarhedsproblem i økonomien, og pengene skal betales tilbage. Desuden lægger den offentlige sektor beslag på mennesker, der kunne have arbejdet i private virksomheder og skabt vækst og velstand for hele samfundet. Den Europæiske Centralbank har endda påvist, at et højt offentligt forbrug hæmmer velstanden," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS til Børsen.

[email protected]

Kilde: