Regeringens kommission vil gøre fleksjob mindre populær

Flere og flere personer bliver ansat i fleksjob

Slettet Bruger,

17/08/2009

Flere og flere personer bliver ansat i fleksjob. Alene i 2008 kom 5.000 flere mennesker med under fleksjobordningen, og yderligere 10.000 stod i kø til et fleksjob. Men så populær skal ordningen ikke være, hvis det står til regeringens arbejdsmarkedskommission. På torsdag fremlægger den sin slutrapport, hvori den vil lægge op til, at politikerne i løbet af efteråret laver en reform af fleksjob. Det skriver Ugebrevet A4.

Kommissionen ønsker blandt andet at få løntilskuddet skåret ned for fremtidens fleksjobbere - hvilket i nogle tilfælde kan betyde, at arbejdsgiveren går glip af over 100.000 kroner om året. Og det vil gøre ordningen mindre tillokkende for virksomhederne.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) gør det bestemt ikke noget, hvis der skæres i løntilskuddet.

"Det er alt for generøst, når man som fleksjobber i dag kan få fuld løn, selv om man er på nedsat tid. Fleksjobberne bør kun få en ydelse cirka svarende til dagpenge, når de ikke er på arbejde," siger Henrik Bach Mortensen, leder af arbejdsmarkedspolitisk afdeling i Dansk Arbejdsgiverforening, til Ugebrevet A4.

Forsker og lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet Jørgen Stamhus mener også at fleksjobordningen skal gøres mindre tillokkende.

"Som det er nu, forbliver langt de fleste i fleksjob og går hverken op i tid eller kommer i ordinær beskæftigelse. Hverken arbejdsgiverne eller kommunerne har et tilstrækkeligt stort økonomisk incitament til at få folk videre," siger Jørgen Stamhus.

I fagbevægelsen er der imdilertid modvilje mod en reform hos LO-næstformand Lizette Risgaard.

"Angrebet på fleksjob er totalt forfejlet. I stedet for at være så optaget af at forringe ordningen burde kommissionen se på, hvordan man bedre kan forebygge, at folk bliver så skadet på arbejdet, at de ender i fleksjob. Det er på ingen måde sjovt at få forringet sit helbred," siger hun til Ugebrevet A4.

Klik her for at læse mere på ugebreveta4.dk

[email protected]

Kilde: