Reddere: Læger beder om udrykning, når de skal hjem fra arbejde

Næste gang du ser en ambulance med udrykning, så er det ikke sikkert, at der er en gyldig grund til de blinkende lygter

Slettet Bruger,

20/10/2009

Næste gang du ser en ambulance med udrykning, så er det ikke sikkert, at der er en gyldig grund til de blinkende lygter. For lægerne i Region Hovedstaden misbruger ambulanceberedskabet - mener redderne.

P4 København er i besiddelse af flere mails, hvor reddere beskriver, hvordan både praktiserende læger og hospitalslæger beder om ambulancer med udrykning til almindelige sygetransporter - eller til at køre lægerne hjem fra arbejde.

I et af tilfældene ville en læge hurtigt hjem efter fyraften. I andre tilfælde gider læger ikke vente på den langsommere sygetransport til deres patienter.

Og det er et groft misbrug, som ifølge Jakob Andersen fra Chaufførernes Fagforening kan betyde, at der mangler ambulancer, hvis det virkelig gælder:

"Man udhuler beredskabet, fordi man bruger de forkerte vogne. Det vil sige, at hvis der kommer alvorlige ulykker, så kan det forlænge responstiden til dem, der virkelig har brug for hjælp."

Enhver udrykning forbundet med risiko, siger Jakob Andersen til P4 København:

"Når man kører med udrykning er man til fare for den øvrige trafik. Og det er altid ambulanceføreren, der har ansvaret for, at han kommer sikkert frem. Der er ikke behov en ambulance i de her tilfælde, hvor lægerne rekvirerer en."

Freddy Lippert er akutmedicinsk chef i Region Hovedstaden, og han erkender, at misbruget finder sted. Men han mener, at det kun er i meget få tilfælde.

"Vi har omkring 150.000 akutte ambulancekørsler om året, og selvfølgelig vil der være nogle af dem, der er misbrug. Vi vil gerne høre om dem, når de sker, og så tager vi fat i de personer, der har med dem at gøre. Og er der så konstateret et misbrug - så falder der brænde ned," siger Freddy Lippert til P4 København:

"Hvis der er en læge, der har ændret en almindelig kørsel til en udrykningskørsel, fordi det passede lægen bedre, så skal vi tale med den læge. Og han eller hun skal have en advarsel."

Både reddere og regionen mener, at misbruget bliver mindre, når det fra årsskiftet er sundhedsfagligt personale, der betjener vagtcentralen og fordeler ambulancerne.

[email protected]

Kilde: