Radikale ikke til at rokke: Boligskatten skal op

Slettet Bruger,

24/07/2007

Er der to parter, der har stået sammen i spørgsmålet om forhøjelsen af boligskatten, er det Det Radikale Venstre og de økonomiske vismænd. Men den seneste udvikling på boligmarkedet, ikke siden 1995 er der solgt så få boliger i årets andet kvartal som i år, har fået vismændene til at ændre holdning. De Radikale fastholder dog, at skatten skal op på nyanskaffede boliger.

"Det er stadig vores opfattelse. Det er så lille en påvirkning af boligmarkedet, som jo er højt nok oppe," siger partiets skatteordfører, Poul Erik Christensen, til Berlingske Tidende.

Grundlaget for ejendomsværdiskatten ligger på 2002-niveau. Siden har boligmarkedet, og de offentlige vurderinger, været i voldsom stigning. Særligt købere i hovedstadsområdet og Nordsjælland vil blive ramt af skattestigninger, hvis fastfrysningen afskaffes. Og det er risikabelt på ejendomsmarked, hvor salget på et år er faldet med 27 procent for parcelhuse og villaer og hele 37 procent for ejerlejligheder.

"Der er ingen tvivl om, at et politisk indgreb vil få priserne til at falde betydeligt," forklarer vismand Jan Rose Skaksen som baggrund for sin kursændring: "Det er klart, at hvis du gør det dyrere at eje bolig nu, så vil de allerede afventende købere holde sig endnu mere tilbage."

Nej til hovsa-løsning

Heller ikke hos den tidligere regeringspartner er der opbakning til de Radikale boligskattetanker. Socialdemokraterne overvejer i øjeblikket deres kommende skatteprogram, men det bliver ikke med støtte til det radikale skattehop.

"Man skal passe på med hovsa-løsninger. Vi vil ikke have, at der er nogen, der kommer i klemme på boligmarkedet," udtaler den socialdemokratiske skatteordfører, John Dyrby.

De Radikale er fortsat enige med vismændene om, at den generelle boligbeskatning i fremtiden bør reguleres svarende til pris- og lønudviklingen.

[email protected]

Kilde: