Radikale: Højere topskat til de rigeste

Slettet Bruger,

09/07/2007

Af Morten Løfberg

Det Radikale Venstre barsler med en ny skattepolitik, skriver Politiken i dag. En højere topskat for landets ti procent højestlønnede skal være med til at rette op på den sociale skævvridning, som Vestager mener, partiets nuværende skatteprogram har. I Cepos er man helt uenig i tankerne bag.

"Vi vil stærkt fraråde at sætte topskatten op. Det er det helt forkerte håndtag man drejer på," siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, til 180Grader.dk.

I dag betaler en lille million danskere 63 procent i marginalskat. Står det til de radikale, skal det tal ned på en fjerdedel, som til gengæld skat betale mere.

"Hvis vi skal lave en skatterefom, skal der være en social balance i den. Der skal være en arbejdsmarkedseffekt, så flere har lyst til at arbejde længere, og den skal have et grønt ansigt," udtaler Margrethe Vestager.

Men Mads Lundby Hansen, fraråder stærkt at gå den radikale vej. Forslaget er nemlig kontraproduktivt, mener han.

"Forslaget modarbejder alle de ting, som Folketinget satser på. At skaffe den mest specialiserede viden, de dygtigste udlændinge til landet og få danskerne til at uddanne sig og arbejde mere. I forvejen ligger vi i top-3, når det gælder marginalskat for de højest lønnede. Med det radikale forslag risikerer vi snarere at ende i top-1," siger Mads Lundby Hansen.

Han anbefaler i stedet at fjerne topskatten for alle, også de øverste 10 procent. Det vil give de bedste dynamiske effekter og være gavnligt for udbuddet af arbejdskraft.

"Det er det politikerne bør have fokus på, når vi fremadrettet diskuterer skattepolitik: Hvordan vi får den største effekt på arbejdsudbuddet, ikke på socialpolitik," mener Mads Lundby Hansen.

Grønt bundfradrag
En omlægning af de grønne afgifter er også på det radikale tegnebræt. VK-regeringens skattestop, der holder de grønne afgifter i ro, har gjort det for billigt at forurene, mener Margrethe Vestager. Hun foreslår samtidig et "grønt bundfradrag", der skal sikre, at lavtlønsgrupper ikke rammes uforholdsmæssigt af nye grønne skatter.

En ting, der ikke ændres i det nye skatteprogram, er partiets forhold til ejendomsværdiskatten. Den skal op for at lægge låg på væksten i ejendomspriserne, mener den radikale leder.


Kilde: