Rådhuset revser Ritt: Enevældig og tåler ikke kritik

Det kan godt være hun er populær blandt vælgerne, men hos dem, der skal arbejde med og for Ritt Bjerregaard, er det så som så med tilslutningen

Slettet Bruger,

19/01/2008

Det kan godt være hun er populær blandt vælgerne, men hos dem, der skal arbejde med og for Ritt Bjerregaard, er det så som så med tilslutningen. Dagbladet Information bringer i dag en artikel om forholdene på Københavns Rådhus baseret på 20 kilder, der alle frygter for deres karrierere i en sådan, at de ønsker anonymitet. Billedet, de tegner, er af en Overborgmester, der omgiver sig med ja-sigere, og styrer enevældigt.

"Hvis man tilbeder hende, har man det godt. Men jeg kender ingen chefer, som har sagt hende imod. Der er ingen forståelse for medarbejdere, der ikke gør tingene præcist, som hun vil have det," siger en tidligere medarbejder fra Økonomiforvaltningen til Information.

Resultaterne af Ritts ledelsesstil ses i de årlige arbejdspladsvurderinger, Økonomiforvaltningen foretager. I 2007 erklærede 15 procent af medarbejderne sig "meget tilfredse", og det var oven i købet en voldsom fremgang i forhold til året før. Før Ritt kom til magten i 2005 lå tallet på 45 procent.

"Ritt praktiserer en gammeldags nulfejlskultur. Man må ikke lægge ni gode sager og én dårlig frem for hende. Embedsmændene tør kun præsentere sager, som de er sikre på, at Ritt godt kan lide. Det er en kultur præget af usikkerhed og frygt," forklarer en kilde, der i mange år var medarbejder i Økonomiforvaltningen.

Ritt ansætter socialdemokrater
Forholdene i forvaltninen afspejler sig også i udskiftningen af medarbejdere. I 2006 var den eksterne afgang 18,6 procent svarende til cirka 50 medarbejde. Det er mere end en fordobling af tallene for de fire foregående år.

De nye, der er kommet til, tilgodeser måske et behov for ikke at blive sagt imod. I hvert fald beretter Information, at der er blevet ryddet godt op i Overborgmesterens sekretariat på to år. De fleste medarbejdere er blevet skiftet ud og erstattet med nye, der har den socialdemokratiske partibog i orden. Således er seks ud af ni ansatte i sekretariatet socialdemokrater. Noget der får Venstres Søren Pind til at reagere.

"Det er et stort problem, at Ritt Bjerregaard systematisk har ansat socialdemokrater i sit sekretariat. Det er ikke meningen med det kommunale selvstyre, at man skal oprette partisekretariater. Man skal oprette forvaltningsenheder," siger Søren Pind.

To af de sekretariatsansatte var medforfattere på det meget omdiskuterede debatoplæg fra "Den Røde Skole". Både pressechef Kasper Fogh Hansen og chefkonsulent Louise Høst har dog bedyret, at oplægget er skrevet i deres fritid.

Ritt Bjerregaard har hverken ønsket at kommentere kritikken af hendes ledelse eller af ansættelserne i kommunen. Til sidstnævnte henviser hun dog til sin sekretariatschef Jesper Rønnow Simonsen.

"Jeg har ansat de bedst kvalificerede medarbejdere, og der er ikke blevet spurgt til, om man var medlem af et parti ved jobsamtalerne. At nogle af dem er politisk engagerede i deres fritid er kun fint, og det blander jeg mig ikke i," siger han til Information.

[email protected]

Kilde: