Psykiater: Voldsmænd kan ikke gøre for det

Slettet Bruger,

24/05/2007

Hver gang der har været optøjer på Nørrebro, rettes kameraerne mod de beboere, hvis cykel, bil eller skole er blevet raseret af aktivisterne. Men vi glemmer en anden gruppe ofre, nemlig de unge der er afhængige af at ødelægge andre menneskers ejendom. Den københavnske psykiater Klavs Nicholson har haft tre patienter, der uafhængigt af hinanden fortalte ham, at de ikke kunne gøre for det.

"Inden for ganske kort tid havde jeg tre helt normale unge mænd, som fortalte, at de nærmest følte sig afhængige af at deltage i tumulten. De følte sig draget af stemningen og kunne slet ikke lade være med at give sig i kast med volden," siger han til Jyllands-Posten.

Han mener, at voldsmændene bliver afhængige af adrenalinsuset ved at smadre ting.

"Krigstilstanden med bål, brand og væltede biler får adrenalinen til at koge, og det tiltrækker dem, så de til sidst ikke kan undvære det."

Kemien skal dog ikke have hele skylden. Socialpsykolog Sven Mørch, der forsker i ungdomskultur, mener at voldsmændene er ofre for samfundets forventninger til dem.

"Tidligere var det et succeskriterium at være bankdirektør. I dag er det at være kendt og synlig. Men der findes jo masser af usynlige unge. Dem, der ikke nødvendigvis har succes med det, de laver, som undrer sig over, hvem de så er. I sådan nogle slåskampe træder de ind i en etableret struktur og lever sig ind i spillet - os mod de andre. De finder en plads i fællesskaber og bliver pludseligt synlige. Men de er ikke tossede. De prøver bare at gøre det, vi kræver af dem," siger han - også til Jyllands-Posten.

Prøv med lidt opdragelse
Hvad end årsagen er, er løsningen enkel. En ordentlig opdragelse, siger Klavs Nicholson:

"Jeg ved godt, det lyder kedeligt og gammeldags, men de mangler normer. Englen og djævelen, som vi andre har med os fra barndommen, og som hvisker til os, dem ejer de ikke. De tror simpelthen, at volden er konsekvensløs."

Derfor mener psykiateren, at medierne bør gøre mere for at afskrække voldsmændene ved at fortælle om de store menneskelige konsekvenser, som gadevold kan have.

mkr

Kilde: