Professorer: Stadig ingen forskel på Fogh og Thorning

Slettet Bruger,

22/08/2007

Hun si'r "tomato", han si'r "tomahto". Der er ikke den store forskel på Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, vurderer professorer inden for politik og økonomi overfor dagbladet Information. Både Venstre og Socialdemokraterne udsteder garantier på velfærd og varsler mere central kontrol over det offentlige.

"Der skal et målfoto til at se forskel på det udspil, som Socialdemokraterne spillede ud med i sidste uge, og det, som kommer nu fra regeringen," siger professor Ove Kaj Pedersen fra Copenhagen Business School til dagbladet Information.

Ove Kaj Pedersen påpeger, at der ikke er de store forskelle på, om man som Helle Thorning lover velfærdsrettigheder, eller som Anders Fogh lover kvalitetsstandarder. I begge tilfælde er der lagt op til at holde kommunerne i kort snor, påpeger han.

Under én procent i skatteomlæggelse
Den opfattelse deles af professor i samfundsvidenskab på RUC, Bent Greve.

"Princippet er stort set det samme. Det er et forsøg på at sige, at man har en vis mængde rettigheder, som alle skal have adgang til, uanset om man bor i Gedser eller i Skagen," siger han.

Bent Greve gør også opmærksom på, at at de ti milliarder kroner, som regeringen vil omlægge skatterne med, ikke er særligt mange penge i den store sammenhæng.

"For den almindelige dansker kan det lyde af meget. Men det er stadig relativt små tal - under én procent af det samlede bruttonationalprodukt," siger han.

"Frygt velfærdsstatens venner"
Når man er så ens, er der kun én måde for partierne at markere sig på, nemlig ved at overbyde det andet parti.

"Overbud kan næsten ikke undgås. Der er så godt gang i den offentlige sektor, at man kan frygte velfærdsstatens venner mere end dens fjender i disse år," siger Jørgen Goul Andersen.

[email protected]

Kilde: