Professor: Kapitalisme skaber fred

En åben økonomi og et frit marked forebygger væbnede konflikter, viser norsk forskning fra den srilankansk fødte professor Indra de Soysa, skriver ...

Slettet Bruger,

22/10/2009

En åben økonomi og et frit marked forebygger væbnede konflikter, viser norsk forskning fra den srilankansk fødte professor Indra de Soysa, skriver forskning.no.

"Kapitalisme skaber fred," siger han og fortsætter: "Når vi ser på alle faktorer, som bidrager til at forebygge konflikter, kommer økonomisk frihed ud som vældig vigtig, også i forhold til andre faktorer som et godt politisk styre, demokrati og menneskerettigheder."

Indra de Soysa er professor i statsvidenskab ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet i Trondheim (NTNU) og leder forskningsprogrammet for globalisering. Sammen med kolleger ved NTNU og Institut for fredsforskning i Oslo har han studeret effekten af globalisering for indre konflikter.

"Vort udgangspunkt var todelt. Bidrager globalisering til at skabe fred og velstand, eller giver nyliberalismen et 'kapløb mod bunden', som svækker staterne og skærper sociale konflikter, som kritikerne hævder?" forklarer de Soysa baggrunden for hans forskning.

"Vore resultater er klare og robuste: Jo højere grad af økonomisk frihed, jo mindre er risikoen for indre konflikter."

Indra de Soysa forklarer bl.a. sine forskningsresultater med, at der i en økonomi, hvor meget er styret af staten, er mere at vinde vinde ved at kæmpe sig til magten over statsapparatet.

"Når staten kontrollerer de økonomiske ressourcer, som i olierige stater, bliver også gevinsten ved at erobre statsmagten større, og konfliktrisikoen øges. Oprør har et prisskilt, som alle andre investeringer," siger han.

Klik her for at læse mere på forskning.no

[email protected]

Kilde: