Professor: Den amerikanske stimulanspakke gør mere skade end gavn

Der har i de seneste par dage været diskussion om, hvorvidt Obamas stimulanspakke er stor nok, og om den er kommet hurtig nok til at bringe den a...

Slettet Bruger,

09/07/2009

Der har i de seneste par dage været diskussion om, hvorvidt Obamas stimulanspakke er stor nok, og om den er kommet hurtig nok til at bringe den amerikanske økonomi tilbage på vækstsporet, men i debatten hører man sjældent de, som mener at vækstpakke gør mere skade end gavn.

En af kritikerne af Obama og hans tiltro til keynesiansk økonomiske teori, som lidt groft sagt foreskriver offentlig intervention, når virksomheder og forbruger holder igen med investeringer og forbrug, er den økonomiske professor fra Grove City College i USA Shawn Ritenour.

I en artikel, der blev publiceret onsdag på Mises Institute's hjemmeside, forklarer Shawn Ritenour, hvorfor Obamas stimulanspakke i stedet for økonomisk vækst blot vil fører til det modsatte.

"I stedet for at produktive amerikanske borgere selv bestemmer, hvad de vil gøre med deres egne knappe ressourcer, så træder staten ind og dikterer, hvordan disse skal benyttes. En sådan benyttelse af pengene er i bund og grund offentligt forbrug," skriver professoren.

Offentligt forbrug er hvad de mange tilhængere af Keynes i øjeblikket skriger på som aldrig før. Professor Rinour anerkender, at BNP vil få et statistisk boom, når staten bruger så mange penge, men han mener ikke at det vil give vækst på lang sigt, tværtimod. Samtidig stiller han det vigtige spørgsmål: Hvor får staten alle de penge den vil pumpe ud i økonomien via stimulanspakker?

Ifølge Shawn Ritenour kan statens finansiering koges ned til tre punkter, og ingen af delene er særlige ønskværdige, hvis det er økonomisk vækst, man er ude efter:

  1. Højere skatter
  2. Gældssætning
  3. Inflation

"Det eneste det offentlig forbrug gør er, at det dirigere de knappe produktionsfaktorer væk fra, hvor de ellers ville være blevet benyttet mest produktivt. Skatter, offentlig gældssætning og forøgelse af pengemængden producere alle negative økonomiske udfald. Reel økonomisk ekspansion er produktet af kloge entreprenører, der benytte kapital, der er finansieret gennem reel opsparing," skriver Shawn Ritenour.

Læs hele Shawn Ritenour artikel fra Mises.org, When Stimulus Does Not Stimulate.

JDL

Kilde: