Professor: Affaldssortering gør ingen forskel

Bor du i en af de kommuner, hvor affaldet skal sorteres, inden det smides i hver sin skraldespand? Så spilder du din tid, lyder beskeden fra eksper...

Slettet Bruger,

25/09/2009

Bor du i en af de kommuner, hvor affaldet skal sorteres, inden det smides i hver sin skraldespand? Så spilder du din tid, lyder beskeden fra eksperter på området i dagens 24timer.

"Vi vil alle sammen gerne være gode, men dette er et af de områder, hvor man med rette kan sætte spørgsmålstegn ved, om vi burde bruge kræfterne på noget mere fornuftigt - som for eksempel at konsumere mindre," siger professor Thomas Højlund Christensen på DTU Miljø til avisen.

Affaldssorteringen giver ingen energimæssig mening i Danmark, hvor forbrænding skaber energi til fjernvarmen, supplerer funktionsleder Katrine Bom fra Miljøstyrelsen:

"Det handler om, hvor meget energi, man fortrænger. I Danmark har vi generelt en effektiv affaldsforbrænding, hvor overskudsenergien bruges til fjernvarme. Men der kan være kommuner, hvor et velfungerende biogasanlæg gør det fornuftigt at samle det grønne affald ind for sig. Det er en vurderingssag for den enkelte kommune, om det kan svare sig at have todelt affaldssortering," forklarer hun.

Men selv i kommuner, hvor der er biogasanlæg, er det tvivlsomt om sorteringen giver mening, lyder det fra Foreningen Affald Danmark, der repræsenterer 70 procent af de offentlige og private forbrændingsvirksomheder.

"Biogasanlæg erstatter anden forbrænding, men det gør den normale forbrænding også, så det er meget svært at sige, hvad der aflaster miljøet mest. Men der er ingen tvivl om, at todelt indsamling i langt de fleste kommuner er en smule dyrere. Og den udgift betaler borgerne over renovationsafgiften," siger specialkonsulent Hanne Johnsen fra Affald Danmark til 24timer.

[email protected]

Kilde: