Privat sygdomsbehandling i stor vækst under Fogh

Slettet Bruger,

12/11/2007

Det er ikke alle, der kan se den store forskel på VK-regeringens politik og den politik, der ville være ført under en socialdemokratisk regering. Men når det gælder sundhedsvæsenet er der i hvert fald sket en markant udviklingen. De små seks år Fogh har været ved magten har budt på en massiv stigning i den private sygdomsbehandling. Det skriver ugebrevet A4.

I 2002 besluttede regeringen , at der ikke skulle betales skat af medarbejderforsikringer på sundhedsområdet og at virksomheder kan trække forsikringspræmier fra som en almindelig driftsudgift. Og samme år indførte man behandlingsgarantien, der sikrede retten til behandling på privathospital, hvis det offentliges ventetid oversteg to måneder. En garanti, der senest er blevet ændret, så den maksimale ventetid nu er en måned. Og det har haft virkning på strukturen i sundhedsvæsenet.

Tallene 6-4-3-2 taler deres tydelige sprog. Seks år er gået. Fire gange så mange danskere har privat sundhedsforsikring. Tre gange så mange skattekroner går til den private sundhedssektor. Og 2001-antallet af patienter, der behandles privat på det offentliges regning skal ganges med to for at ramme 2007-niveauet.

Og udviklingen fortsætter, vurder såvel branchefolk som sundhedseksperter i artiklen fra A4.

S vil ramme privathospitalerne
Dog ikke hvis det står til Mette Frederiksen og Socialdemokraterne. I dagens Berlingske Tidende varsler sundhedsordføreren et opgør med udviklingen. Private operationer udført inden for behandlingsgarantiet skal i stedet bruges til billigere offentlige operationer, mener hun og peger på de mange læger, der har valgt det offentlige fra som et stort problem, der skal gøres noget ved.

"Det er Lars Løkkes ansvar. Han sætter privathospitalerne over patienterne. Inden for visse specialer er det ikke til at opdrive en overlæge, fordi de meget hellere vil arbejde på privathospitaler," siger hun til Berlingske Tidende.

Derfor vil Mette Frederiksen have harmoniseret de private sygehuses omkostninger med de omkostninger, der følger med ekstra offentlige operationer. I dag får et privathospital typisk 95 af af prisen på en gennemsnintsopration, mens det offentlige ved ekstra operationer får 75 procent af gennemsnitsoperationens pris. Men Mette Frederiksen er ikke sat ordentligt ind i tingene, siger Lars Løkke Rasmussen.

"Hun sammenligner pærer og bananer. Selvfølgelig koster det mere at få et privathospital til at stå til rådighed, når det offentlige ikke kan opfylde sin ventetidsgaranti, end det gør at foretage nogle ekstra operationer, når et offentligt sygehus med rigtigt mange operationer i øvrigt kan passe det ind i sit program. Det er jo oplagt, at de ekstra omkostninger er marginale i det sidste tilfælde," siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: