Privat skadestue: Højst 20 minutters ventetid

Hvad nytter det, at behandlingen i det offentlige sygehusvæsen er gratis, når den bare ikke er god nok? Sådan spørger mange danskere, som i disse å...

Slettet Bruger,

16/05/2008

Hvad nytter det, at behandlingen i det offentlige sygehusvæsen er gratis, når den bare ikke er god nok? Sådan spørger mange danskere, som i disse år tegner private sundhedsforsikringer, og nu er et nyt tilbud ifølge Nyhedsavisen på vej til dem: Den private skadestue.

For 2.400 kroner kan man f.eks. få sin brækkede arm sat på plads uden at skulle vente en halv dag.

"Hos os vil man kunne betale for at blive behandlet hurtigere og bedre. I det offentlige er det ikke unormalt at vente i otte timer på at blive undersøgt af de allergrønneste læger. Hos os venter man højst 20 minutter," siger klinikchef Morten Hougaard fra "Skadestuen NU", der åbner den 1. august på Frederiksberg midt i hovedstaden, til Nyhedsavisen.

Morten Hougaard ved, hvordan det foregår på de offentlige skadestuer, for han har selv arbejdet der som sygeplejerske.

"Da jeg arbejdede på skadestuen ved Herlev Sygehus, oplevede jeg, hvordan patienterne måtte vente i timevis. Når jeg kom på arbejde klokken 15, fik jeg patienter ind, som havde siddet siden klokken 9 i et kaotisk venteværelse og set andre patienter med voldsomme skader. Sådan bliver det ikke her," siger han.

Men den nye skadestue udgør et problem for danskernes lige adgang til sundhedsbehandling mener både SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten og Martin Strandberg-Larsen fra Statens Institut for Folkesundhed. Han forsker i forholdet mellem det offentlige og det private sundhedsvæsen.

"Balancen bliver hele tiden rykket, så nogle får bedre adgang til sundhedsvæsenet end andre. I sundhedsloven står, at der skal være let og lige adgang til sundhedsvæsenet, men det bevæger vi os hurtigt væk fra nu," siger Martin Strandberg-Larsen til Nyhedsavisen og fortsætter: "Man må sige åbent, at det her skaber også større ulighed. Så kan man mene, at det er positivt eller negativt, men man må forholde sig til, at det er sådan. Så kan man enten beslutte, at man accepterer større ulighed og ændrer sundhedsloven - eller man må betale for, at alle får samme vilkår og bruge de penge, det vil koste."

Hos den nye private skadestue har klinikchef Morten Hougaard imidlertid svært ved at se problemet.

"Hvis folk har gjort karriere og tjent penge - hvorfor skulle de ikke have lov til at bestemme, at de bruger dem på sådan noget som det her? Det er klart, at det ikke er alle, der har penge til at komme her, men så er der stadig det offentlige, og vi forringer ikke det offentlige på nogen måde ved at gøre det her," siger han.

[email protected]

Kilde: