Pris for Villys valgløfter: 69 mia. kr.

Slettet Bruger,

07/11/2007

Der er ingen grænser for alt det gode, som Villy Søvndal vil bruge andres penge på. SF-lederen vil både ansætte flere folkeskolelærere, give offentligt ansatte mere i løn og sætte ulandsbistanden i vejret. Hvis alle løfterne skal overholdes, vil prisen blive 68,6 mia. kr. om året, viser beregninger, som Nyhedsavisen har foretaget.

For eksempel vil Villy Søvndal have maksimalt 22 elever i hver folkeskoleklasse, hvilket vil koste 1,5 mia. kr. om året i lærerudgifter. Endnu dyrere bliver det at hæve ulandsbistanden til en procent af BNP: 3,5 mia. kr. ekstra om året. Og så er der den "klima- og fredspakke", som SF vil bruge 8,5 mia. kr. Alt i alt ville det koste hver skatteyder i gennemsnit 1.400 kr. om måneden at opfylde alle Søvndals ønsker.

Langt den største udgift - 35 mia. kr. - går til at give offentligt ansatte lige så meget i løn som privatansatte. SF kræver en ligelønskomission nedsat, som ifølge ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge skal "sikre, at ansatte skal have det samme i løn i det offentlige som i det private."

Søvndal afviser
Villy Søvndal har ikke villet kommentere Nyhedsavisens beregninger, og henviser til
SF's finansordfører, Ole Sohn. Denne er dog helt uenig i ligestillingsordfører Pernille Bagges udlægning af partiets politik:

"Vi har afsat to milliarder kroner til at sikre en lønpulje til de kommende overenskomstforhandlinger. Men vi har aldrig nogensinde foreslået, at offentligt ansatte skal have ligeløn med privatansatte," siger han til Nyhedsavisen.

Ole Sohn mener, at avisen har fat i de gale tal.

"I må have kigget på nogle forkerte tal. Tag lige og læs vores finanslovforslag igen," lyder hans kommentar.

Gældshul
I den modsatte lejr er finansminister Thor Pedersen (V) ikke sen til at opridse konsekvenserne, hvis SF skulle gennemføre alle løfterne.

"Hvis Villy Søvndal kommer til magten i en S-ledet regering, vil det jo få fatale følger. Villy Søvndals vidtløftige løfter vil køre Danmark ud over skrænten økonomisk. Danmark vil igen ende i et gældshul, som VK-regeringen siden 2001 møjsommeligt har trukket landet ud af," siger Thor Pedersen til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: