Post Danmark-liberalisering et skridt nærmere

Slettet Bruger,

02/10/2007

EU´s transportministre var i går til møde, hvor de besluttede at liberalisere de europæiske postmarkeder fra 2011. Så længe kommer private udbydere dog næppe til at vente med at få adgang til det danske postmarked. For nærmest samtidig med EU-mødet meldte Post Danmark, at der er nye portostigninger på vej fra nytår. Et almindeligt brev stiger med 75 øre og i gennemsnit stiger brevportoen med 5,7 procent.

"Jamen det bekræfter jo bare, at der er behov for øget konkurrence. Vi kan ikke vente længere med en liberalisering. Vi kan ikke nå det til 2008, men det kan vi til 1. januar 2009," siger den konservative trafikordfører Henriette Kjær.

Hun står ikke alene med ønsket. Dansk Folkeparti bakker op, og det samme gør socialdemokraterne, hvis man finde en løsning, der sikrer stabil levering til privatkunder og i yderdistrikter.

"Hvis vi kan finde en god model, så slår vi til," siger den socialdemokratiske postordfører Rasmus Prehn.

Flere ordfører mener at en liberalisering skal følges op af en ny fond. Den skal nye udbydere betale til for at kompensere Post Danmarks udgifter til at levere post i landområder. Forslaget møder dog ikke opbakning i postmonopolet.

"Vi bryder os ikke om tanken. Det er nærmest umuligt at opgøre omkostningerne, og selv hvis man vover at gøre regnestykket, vil der altid være nogle af dem, der skal betale til fonden, som vil sige, at det er komplet urimeligt, og at vores omkostninger er for store," siger Post Danmarks administrerende direktør, Helge Israelsen.

[email protected]

Kilde: