Politisk frihed på retur

Af Thomas Breitenbach JensenFriheden er på tilbagetog

Slettet Bruger,

18/01/2008

Af Thomas Breitenbach Jensen

Friheden er på tilbagetog. I undersøgelsen Freedom of the World 2008, der er en årlig undersøgelse af politiske rettigheder og borgerrettigheder i verden, rapporterer den amerikanske organisation Freedom House, at borgerne i mere end hvert femte land i verden har oplevet en tilbagegang i deres frihed i 2007.

"Dette års resultater viser en dybt foruroligende forringelse af frihed i verden," siger forskningschef Arch Puddington fra Freeedom House.

Mest udtalt er tilbagegangen i områder som det sydlige Asien, den tidligere Sovjetunion, Mellemøsten, Nord Afrika og Afrika syd for Sahara.

"En række lande, der tidligere har vist fremskridt i demokratisk retning, er faldet tilbage, mens ingen af de toneangivende ikke-frie stater har vist tegn på fremgang. For andet år i træk har undersøgelsen registreret et globalt fald i politiske rettigheder og borgerrettigheder. Venner af frihed i hele verden har en reel grund til at være bekymrede," siger Arch Puddington.

Lande, der betegnes som "markedsorienterede autokratier og olierige diktaturer", fremhæves som særlig vigtige i dette verdensomspændende angreb på friheden. Herunder Rusland, Pakistan, Kenya, Egypten, Nigeria og Venezuela.

I alt er 193 lande medtaget i undersøgelsen, der opdeles i tre kategorier: frie, delvist frie og ufrie lande med hhv. 47%, 31% og 22% af landene i hver gruppe. Danmark befinder sig i gruppen af frie lande med maksimum point i de to kategorier: politiske rettigheder og borgerrettigheder. Undersøgelsen tager ikke højde for økonomisk frihed.

[email protected]

Kilde: