Politiregistre i strid med menneskerettigheds-konvention

To briter har netop fået medhold af Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg i, at britisk politi ikke måtte gemme deres dna-profiler efter deres...

Slettet Bruger,

06/12/2008

To briter har netop fået medhold af Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg i, at britisk politi ikke måtte gemme deres dna-profiler efter deres frifindelse. Det er i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 8 om retten til privatliv fastslog domstolen, og det kan meget vel få konsekvenser for det hjemlige dna-register. Det skriver Ritzau. Formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist, mener der bør føres en dansk prøvesag.

"Det er noget enhver borger kan gøre, hvis han har en egnet sag. Det vil sige, hvis man er i dna-registret, og ens sag er blevet afsluttet enten med en frifindelse, eller hvis anklagemyndigheden har opgivet sagen," siger Elmquist til Ritzau.

I sagen med de to briter var der også klaget over fingeraftryk. Og selv om domstolen ikke finder det lige så problematisk som opbevaring af dna-profiler vurderes det alligevel i modstrid med individets ret til beskyttelse af privatliv.

"Det lyder umiddelbart som om, det også gælder fingeraftryk. Men jeg er nødt til at studere dommen nærmere for at være sikker," siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

Rigspolitiet har endnu ikke ønsket at kommentere dommen.

[email protected]

Kilde: