Politikere om lasermonopol: Det var ikke meningen

Slettet Bruger,

18/07/2007

Man må lide for skønheden. Det er budskabet til kosmetologer og sygeplejersker, som nu kan miste muligheden for at arbejde på skønhedsklinikker. Ifølge en bekendtgørelse fra Sundhedsstyrelsen skal det kun være speciallæger, der må udføre skønhedsbehandlinger, som f.eks. at fjerne uønsket hårvækst ved hjælp af laser.

Men ifølge et flertal på Christiansborg var det slet ikke det, der var meningen, da man gav Sundhedsstyrelsen bemyndigelse til at bestemme, hvilke autoriserede personer der må udføre hvilke behandlinger, skriver Politiken.

"Det har aldrig været lovens intention at tage brødet fra de mange kosmetologer og sygeplejersker, som gør det godt i dag. Stramningen er alt for vidtgående," siger de Konservatives sundhedsordfører, Helle Sjelle.

Hetz
Udsagnet møder opbakning fra formanden for Sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF).

"Bekendtgørelsen driver hetz mod veluddannede sygeplejersker og kosmetologer. De bliver slået i hartkorn med dem, der har lavet noget dårligt og får forbud mod at lave bikinilinjer med laser," siger hun.

Hos Sundhedsstyrelsen lyder svaret, at man blot er bekymret for patienternes sikkerhed.

"For os har det især handlet om, at man skal være i stand til at vurdere den hud, man behandler, så man ikke overser pigmenteret hud, der er tegn på kræft. Derfor har vi lavet reglerne, som vi har," siger kontorchef Anne Mette Dons.

Sygeplejersker: Læger er inhabile
Sundhedsstyrelsen har blandt andet truffet deres beslutning på grundlag af oplysninger fra en sammenslutning af speciallæger, der selv vil få gavn af de nye regler, og det har fået Dansk Sygeplejeråd til at fremføre beskyldninger om inhabilitet.

Hvis reglerne skal laves om, kræver det at Folketinget griber ind og underkender Sundhedsstyrelsens faglige kompetence.

Skaber monopol
I SF's folketingsgruppe er man forundret over forløbet.

"Jeg har ikke kompetence til at vurdere, om sygeplejersker er dygtige nok til at anvende laser. Men det er for dårligt, at netop som hele Danmark gik på sommerferie, blev bekendtgørelsen sendt til høring," siger Anne Baastrup.

Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen frygter, at reglerne ikke vil gavne patienterne, men blot skabe et monopol.

"Jeg vil ikke blande mig i Sundhedsstyrelsens faglige vurdering. Men flere kosmetologer og sygeplejersker har vist mig dokumentation for, at læger også begår fejl. Hvis det er korrekt, vil stramningen ikke jo ikke hjælpe patienterne, men alene skabe et monopol. Vi må se på det, når Lars Løkke Rasmussen (Sundhedsminister for Venstre, red.) kommer hjem."

[email protected]

Kilde: