Polakker bliver i Danmark

I dag er der ifølge Danmarks Statistik over 25

Slettet Bruger,

23/05/2009

I dag er der ifølge Danmarks Statistik over 25.000 polakker i Danmark eller over dobbelt så mange som for fire år siden. Og i en ny analyse fra Københavns Universitets Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ses, at ganske mange polakker har valgt at gøre Danmark til deres nye hjemland. 25 procent af de adspurgte polakker har tænkt sig at blive i landet, 44 procent har hentet deres ægtefælle hertil og 25 procent har hentet eller er i færd med at hente deres børn herop. Det skriver politiken.dk.

"Den gængse opfattelse har været, at der var tale om enlige mænd, der kunne dække det midlertidige behov for arbejdskraft i især byggeriet, som vi oplevede under højkonjunkturen, men som ville rejse hjem igen, når de havde tjent nogle penge, eller tiderne skiftede. Derfor er det overraskende, at mange etablerer sig her fast med familien," siger Jens Arnholtz Hansen, en af arbejdsmarkedsforskerne bag rapporten, til politiken.dk.

De mange nye indbyggere stiller det danske samfund over for en række udfordringer, mener LO-sekretær Marie Louise Knuppert. På områder som skolegang, sundhed, bolig og uddannelse skal der gøres en indsats for at undgå at de permanente polakker, der typisk arbejder i stillinger med høj risiko for fyring, bliver en ny underklasse.

"Vi risikerer, at polakkerne får samme skæbne som tidligere grupper af gæstearbejdere, der er blevet marginaliseret på arbejdsmarkedet og i samfundet," siger LO-sekretæren.

En bekymring, der dog ikke umiddelbart deles af beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

"Vi har lært meget af de fejl, som blev begået i forhold til tidligere tiders indvandring. Mange af polakkerne er overkvalificerede til de job, de varetager i Danmark i dag. De er altså mere kvalificerede og har derfor også et andet potentiale, som vi kan bruge på arbejdsmarkedet. Mobiliteten er jo høj på det danske arbejdsmarked, så når man først er inde, er der gode muligheder for at avancere," skriver Støjberg i et svar til politiken.dk.

[email protected]

Kilde: