Pensionskasser klar med milliarder til Femer-bro

Slettet Bruger,

22/06/2007

Indtil nu har kritikere af Femer-broen blandt andet været skeptiske, fordi manglende privat interesse i projektet sendte dårlige signaler om dets økonomiske bæredygtighed. Men i dag beretter Børsen, at flere store danske pensionskasser er interesserede i at investere i den 30 mia. kroner dyre forbindelse, hvis altså staten vil have dem med.

"En Femer-bro rummer de egenskaber, vi godt kan lide generelt ved infrastrukturaktiver, dvs. en langvarig investering med relativt stabile pengestrømme. Og så har afkastet på sådan et projekt ikke den store sammenhæng med aktier og obligationer, hvilket bidrager til risikospredning, og det er noget af det, vi går efter. Så ja, vi er interesseret i at se på det," siger Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA, der administrer otte pensionskassers investeringer på i alt 114 milliarder.

Den endelige beslutning om broen forventes at blive truffet i næste uge. Af den samlede pris på 30 mia., håber man at kunne hente op til 10 mia. gennem EU's infrastrukturprogrammer. På baggrund af tidligere tyske udmeldinger forventes det, at de resterende 20 milliarder i høj grad bliver Danmarks hovedpine. De private investorer kan altså findes, men det er tvivlsomt om de overhovedet får lov at investere i broen.

"Vi har gode erfaringer fra både Storebælt- og Øresundsbroen med at arbejde med statsgarantimodellen, som giver nogle ufatteligt billige lån. Det giver jo en kortere tilbagebetalingstid. Men det udelukker ikke, at det er privat kapital, der tiltrækkes," siger Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.

Børsens kilder vurderer, at løsningen meget vel kan blive, at staten selv finansierer 70-80 procent, mens de private investorer kan få lov at skyde de sidste fire til seks milliarder i projektet.

mol

Kilde: