PET-chef: Danmark har fejlet i Irak

Det har ikke hjulpet på vores sikkerhed, at vi har sendt danske soldater til Irak

Slettet Bruger,

21/02/2008

Det har ikke hjulpet på vores sikkerhed, at vi har sendt danske soldater til Irak. Måske snarere tværtimod. Sådan lyder vurderingen fra en af Danmarks førende forskere i international terrorisme og nykåret PET-chef, Anja Dalgaard-Nielsen, til Amnesty Internationals medlemsblad. Det skriver Ritzau.

"Da de danske styrker forlod Irak i efteråret, havde man ikke opnået det overordnede mål om at skabe demokrati og sikkerhed. I dag er det konkurrerende shiamuslimske militser, der sidder på magten i Basra og det sydlige Irak. Nogle af dem er endda særdeles ortodokse, og det lover ikke godt for de moderate kræfter, der ønsker et demokratisk Irak," siger Anja Dalgaard-Nielsen ifølge Ritzau.

I en kommende bog analyserer hun den danske militæraktioner i Irak og Afghanistan, baseret på blandt andet tre måneders ophold hos de danske styrker i de to lande. Hvorvidt aktionerne har gjort os mere sikre, er et åbent spørgsmål.

Mere radikalisering
Ganske vist har vi sendt et signal ved at gå ind i Afghanistan og lukke træningslejre. Men på den anden side "har de to krige højst sandsynligt medvirket til, at unge mennesker blandt andet i den vestlige verden er blevet radikaliseret yderligere. Krigene har givet ammunition til de radikale ideologer. Så hvordan nettoresultatet ser ud det kan man diskutere," siger hun.

Anja Dalgaard-Nielsen kritiserer også, at genopbygningen skifter fokus hvert halve år, når et nyt hold danske soldater sendes af sted, skriver Ritzau

[email protected]

Kilde: