Der er ikke megen støtte til de danske retspolitikeres ønske om mere kameraovervågning i den undersøgelse, der netop er kommet fra Brottsförebyggende rådet, det svenske kriminalpræventive råd. Undersøgelsen samler internationale undersøgelser fra 22 byer verden over, der har forsøgt sig med øget overvågning af centrale bykerne, og viser en i bedste fald sparsom effekt. 7 procent mindre kriminalitet i forhold til områder uden overvågning er lig med en "lille, men insignifikant effekt". Det skriver Jyllands-Posten.
"Om det dæmper kriminaliteten er nok en trossag, men jeg tror på det, og det er et forsøg værd. I hvert fald sætter det os bedre i stand til at opklare forbrydelser," siger Københavns politidirektør Hanne Bech Hansen til Jyllands-Posten.
Bag undersøgelsen står to angiveligt internationalt anerkednte forskere. Brandon C. Welsh fra University of Massachusetts Lowell og David P. Farrington fra University of Cambridge. Deres konklusioner overrasker ikke den danske Ph.d.-studerende Anders Albrechtslund, der forsker i netop overvågning ved Aalborg Universitet.
"Når man har fulgt den debat, der har raset i den seneste uge, virker det, som om nogle har større forventninger til tv-overvågning, end der er videnskabeligt belæg for," siger Anders Albrechtslund til Jyllands-Posten.
På et møde i fredags besluttede Overborgmester Ritt Bjerregaard og Hanne Bech Hansen, at overvågningen af København skal øges fra Rådhuspladsen til Nytorv og ved Nørrebro Station.