Oppositionen bløder vælgere til Ny Alliance

Slettet Bruger,

18/05/2007

Socialdemokraterne og De Radikale står til at blive de store tabere efter stiftelsen af Ny Alliance. De to partier vil samlet miste næsten 10 procentpoint af deres vælgere til det nye parti, viser en meningsmåling foretaget af Greens Analyseinstitut for dagbladet Børsen. De Radikale nærmer sig spærregrænsen med en opbakning på kun 3,5 pct. Derimod står Venstre og Konservative til kun at miste henholdsvis 1,5 pct. og 1,2 pct. af stemmerne til Khaders parti.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, håber, at hans vælgere snart kommer på bedre tanker, og at Khaders succes er midlertidig.

"Når du smider en bombe ind i dansk politik, som det her er, så sker den type opbrud. Nyheden tiltrækker i sig selv en masse sympati. Men når nyhedens interesse har lagt sig, og vælgerne for alvor finder ud af, at Ny Alliance vil pege på Fogh, så er jeg ikke sikker på, det holder. Jeg tror ikke på, at partiet er langtidsholdbart i den størrelse, som det bliver målt til i øjeblikket," siger han til Børsen.

Hvis der var valg i morgen, ville Ny Alliance storme ind i Folketinget med 22 mandater, eller 12,5 pct. af stemmerne. Dette ville betyde i alt 105 mandater, der bakker op om Anders Fogh som statsminister, med kun 70 mandater bag Helle Thorning.

Dette er dårlige nyheder for Thorning, siger Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen.

"Jeg glæder mig over, at Venstre fortsat er det største parti, og at man kan konstatere, at Helle Thorning-Schmidt aldrig har været så langt fra Statsministeriet som nu," siger Troels Lund Poulsen, der dog mener, at det er for tidligt at vurdere Ny Alliances holdbarhed over det lange løb.

Helle Thorning er usynlig
Politisk kommentator og chefredaktør på Se & Hør, Henrik Qvortrup, er overrasket over vælgerflugten over midten.

"Det er fantastisk, at der kan rekrutteres det, man må betragte som venstrefløjs­vælgere til Ny Alliance, al den stund, at en stemme på Ny Alliance næsten per definition er en stemme på, at Fogh fortsætter. Jeg tror, det er et udtryk for, at dansk politik for øjeblikket er meget styret af følelser, og der er måske ikke den store tanke bag, at vælgerne bevæger sig i den ene eller anden retning," siger Henrik Qvortrup til Børsen.

Han mener, at vælgerne straffer Helle Thorning for at være usynlig i debatten.

"Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne er nærmest ude af den politiske debat for øjeblikket. Og når det endelig er, så bliver det meget spredt fægtning. Det er som om, de kommer lige en postgang for sent med deres udmeldinger hele tiden," siger han.

Skattelettelser et smart træk
Socialdemokraterne burde lære af De Konservative, der med deres krav om skattelettelser har reageret langt bedre på truslen fra Ny Alliance.

"De Konservative har ligesom fået deres anden ungdom efter, Ny Alliance er kommet frem på scenen. De har fået modet frem til at sige nogle ting, de ikke har sagt i lang tid. De har været rimelig centrale i hele skattedebatten, der har været. Derfor har de nok kunnet skadesbegrænse og sikre, at der ikke var virkelig mange, som forsvandt til Khader," siger Henrik Qvortrup.

MKR

Kilde: