Filminstruktør gør op med offerrollen

Kaywan Mohnsen er 24 år og har boet i Danmark siden 1986

Slettet Bruger,

16/03/2008

Kaywan Mohnsen er 24 år og har boet i Danmark siden 1986. I 2002 kom hans første film "Made in Denmark" som han selv skrev, instruerede, producerede, spillede hovedrollen i og skrev musikken til. Nu er han aktuel med sin anden film, "Eye for Eye", der har premiere i 75 biografer landet over den 3. april.

Hans far er afghaner og hans mor iraner, men i et interview med Berlingske Tidende fortæller han, at han gerne vil bryde med den typiske invandrerstereotyp.

"Det er sådan, jeg vil have, det skal være. Jeg har valgt hverken at være dansker eller indvandrer. Jeg er en verdensborger, jeg er et menneske," siger han til Berlingske Tidende.

Kun mig
Han understreger flere gange i interviewet, at han ikke vil ses som bare en del af et miljø, men som et individ.

"Jeg opdagede, at mange udlændinge på den måde er med til at opretholde muren mellem dem selv og det danske samfund. De er ikke bedre end de danskere, der bare synes, udlændinge skal rejse hjem, hvor de kommer fra. Problemet og grøften opstår, når folk i deres identitetssøgen bare tager en T-shirt på, hvor der står »muslim« eller »kristen«. Det gør ikke en til et bedre menneske kun at finde sin identitet og stolthed i sin religion, race eller miljø. Det eneste, der betyder noget for mig, er, hvad folk gør for at være gode mennesker. Derfor eksisterer der for mig ikke noget "dem og så os". Der er kun mig," siger han.

Kaywan Mohsen er bevidst uinteresseret i den aktuelle politiske ballade om, hvorvidt Villy Søvndal hælder mod venstre eller midten i integrationsspørgsmålet. Han synes, DFs Morten Messerschmidt er ok, og han har ikke fulgt synderligt med i krisen om Muhammed- tegningerne.

'Get over it'
Han mener at for mange unge med indvandrerbaggrund bruger påstande om diskrimination og racisme som en sovepude for ikke at gøre noget ved deres egen situation. En offerrolle som han selv har gjort op med.

"Jeg ville ikke længere være et offer, en minoritet. Jeg nægter at påtage mig den rolle, som mange indvandrere påtager sig. Mange mener, det er synd for dem, og de bruger race, religion og miljø som undskyldning for ikke at gøre noget. De lever måske i en såkaldt ghetto - men hey, get over it, vi lever i et land, hvor der er rige muligheder for at gøre noget andet, hvis man vil. At blive som alle andre. Sandheden er jo, at f.eks. de, der er pushere, er for dovne til at gøre noget andet, fordi de tjener masser af penge på det og ikke gider stå tidligt op om morgenen. Andre glorificerer ghettolivet, de drikker, pimper deres biler op med lyserøde fælge og brokker sig over, at der er krig og nød i deres hjemland, men ingen gør noget. I stedet for at sende penge til deres landsmænd i nød - eller blive frivillige hjælpere herhjemme - bruger de deres penge og tid på alt muligt andet. Jeg ser flere danskere, der melder sig som frivillige til velgørende arbejde f.eks. end indvandrere," siger han til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: